Școala Jurnaliștilor de Politică Externă „Constantin Tănase” – 2016

Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN) a organizat la Chișinău, în perioada 10-13 octombrie 2016 Școala Jurnaliștilor de Politică Externă „Constantin Tănase” – 2016, proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Școala se află la ediția a II-a și poartă numele cunoscutului jurnalist, scriitor și eseist român – „Constantin Tănase”, ca și omagiu adus contribuției sale în domeniul jurnalismului de limbă română. Scopul acesteia constă în sporirea și promovarea unui jurnalism de calitate în domeniul politicii externe și relațiilor internaționale în rândul instituțiilor mass-media de limba română din Republica Moldova.

Experții fundației au abordat diverse subiecte legate de politica externă, ca un prim pas în vederea soluţionarii unei probleme majore cu care se confruntă jurnaliştii din instituțiile media ale comunității românești din R. Moldova responsabili de rubrica ştiri externe, şi anume: lipsa unui cadru teoretic privind analiza şi interpretarea informaţiilor din domeniile relaţiilor internaţionale, diplomaţiei, studiilor de securitate etc.

Temele abordate în cadrul programului s-au axat pe: diplomație, securitate, geopolitică, geo-economie, război informațional, identitate și multiculturalism, energie, new media, cybersecurity etc.

Proiect finanţat de Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni  în perioada 12 septembrie – 16 octombrie 2016

Descarcă suporturile de curs:

Departe de Chișinău și de București, istoria se face cu tenacitate [pdf]

Autor: Petrișor Peiu

Presa rusă între propagandă și dezinformare – tehnici și abordări [Prezi]

Autori: Nicolae Țîbrigan și Diana Moraru

Sociologia publică şi utilizarea sondajelor de opinie în discursul şi interacţiunile media [pdf]

Autor: Darie Cristea