Reuniunea națională a rețelei ALF România – 2016

FUMN | 26.04.2016

În perioada  23-24 aprilie 2016, la București  a avut loc întâlnirea reprezentanților Anna Lindh Foundation România.

Scopul acestei întâlniri a fost de a institui un dialog cu privire la dezvoltarea rețelei  naționale, recrutarea de noi membri activi și dinamizarea activității în rețea.  Din cadrul ALF România mai fac parte, în prezent, aproximativ 28 de organizații neguvernamentale.

La sesiunea de duminică au fost prezenți reprezentanții Asociației Române pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională – ARCADIA, Asociaţia KULT-ART, Asociația D.oing G.reat T.hings, Actions for Change, Asociatia Terra Ecologica și alți reprezentanți.

Pe ordinea de zi s-au aflat următoarele subiecte:

  • Prezentarea ONG-urilor și cunoașterea reprezentanților. Accentul a fost pus pe intensificarea dialogului în cadrul rețelei din România, realizarea unor parteneriate naționale;
  • Discuții despre actualul context internațional și cum au influențat acestea trendul proiectelor ALF. Ce fel de finanțare acordă Anna Lindh?
  • Discuții privitoare la reactivarea rețelei naționale, recrutarea de noi membri și identificarea unor noi canale de comunicare mai eficiente;
  • Discuții pe marginea raportului „GLOBAL REPORT – 14th Annual Heads of Network Meeting” și sincronizarea cu proiectele partenerilor din rețelele internaționale. Identificarea oportunităților de finanțare pe baza unor proiecte concrete.

În deschidere, fosta coordonatoare a rețelei, Flavia Nicolae, a declarat că a coordonat activitatea rețelei cum a știut mai bine și în funcție de timpul pe care l-a avut la dispoziție.

Flavia Nicolae: Am predat această activitate colegilor mei, Nicolae Țîbrigan și Mihai Bârsan, pentru că au timpul, disponibilitatea și entuziasmul necesar. Recunosc, am găsit aceste lucruri la ei. Ceea ce cred eu că este important e să lucrăm împreună pe viitor, să punem bazele unor proiecte în care să ne implicăm la propriu. Putem să atragem fonduri și în afară de ALF. Scopul acestei întâlniri este de a ne cunoaște ca fiecare să spună domeniile de interes și să venim cu propuneri.

Directorul executiv al Fundației Universitare a Mării Negre, Cosmin Dugan,  a făcut o scurtă prezentare a organizării și activităților Anna Lindh Foundation.

Cosmin Dugan: Fundația a fost creată dintr-un motiv ideologic. Suedezii au venit cu ideea de a face această legătură dintre Nord și Sud. Lucrurile au stat frumos la vremea respectivă, între timp au degenerat puțin. Din nefericire, asemenea formate sunt destul de nepotrivite pentru a face ceea ce și-au propus. Această organizație, pe termen scurt, nu poate să producă ceva, pe termen lung are sens.

În continuarea ideilor despre organizare și funcționare, actualul coordonator al Anna Lindh Foundation România, Mihai Bârsan, a vorbit despre ultima întâlnire care a avut loc la Bruxelles și despre oportunitățile de finanțare pe viitor.

Mihai Bârsan: Vom urma exemplul rețelei din Franța care, mai întâi, și-a centralizat baza de date, apoi a creat un departament grafic pentru a întocmi un newsletter care mai târziu era distribuit la nivel național: ministere, alte instituții publice și private. Așa au făcut ca ALF să fie cunoscută la nivelul populației. Într-o primă fază, putem să edităm un newsletter pentru noi în care fiecare să scrie ce activități recente a desfășurat.

În final, Nicolae Țîbrigan a prezentat baza de date a rețelei și a moderat o altă sesiune de discuții despre prioritățile organizației și sursele de finanțare până la următoarea întâlnire programată în luna decembrie a acestui an.

*Pentru galeria foto vedeți AICI.

**Pentru prezentarea VIDEO vedeți AICI.

***Pentru RAPORTUL FINAL vedeți AICI.

DSCN0804