Republica Moldova: de la alegeri pentru limba română, la alegeri pentru existența ca stat

De R.R. | Transilvania Regional Business | 28.11.2014

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova se apropie de final. Duminica aceasta(30.11.2014), cetățenii celui mai mic stat din regiune care pare să bată la frontiera euro-atlantică, vor hotărâ prin votul majoritar, cărui spațiu geopolitic vor să aparțină. Fiind vorba despre niște alegeri geopolitice, părțile implicate în acest joc, au fost și vor rămâne atât în ziua, cât și după alegeri, foarte interesate de ce se va întâmpla: rezultate, alianțe, reacții.

Chiar dacă societatea civilă din România a fost preocupată mult de alegerile prezidențiale petrecute deja, asta nu înseamnă că Bucureștiul nu a jucat un rol important în această perioadă. Autoritățile române au fost pe parcursul celor cinci ani de guvernare pro-europeană alături de cele trei partide, și, continuă să fie alături de ei. Drept urmare, președintele ales al României, Klaus Iohannis, interprinde prima sa vizită la Chișinău.

Un aport deosebit, la adus Fundația Universitară a Mării Negre, condusă de sociologul și ex-consilierul președintelui Mihai Ghimpu, profesorul Dan Dungaciu. Acesta împreună cu o întreagă echipă de experți au reușit să pună în discuție o mulțime de subiecte mai puțin discutate și asumate de politicienii de la Chișinău. Ce ne facem cu securitatea Republicii Moldova, după aceste alegeri, analizând lucrurile din prisma conflictelor care au loc în Ucraina? Reprezintă una din întrebările pe care Dungaciu, a încercat să o ridice la nivel de temă electorală dincolo de Prut.

Rezultatele le vom afla duminică, activitățile au foat vizibile. În debutul campaniei, la Chișinău a fost lansată o filială a FUMN cu participarea lui George Friedman, președintele Stratfor, care a spus lucrurilor pe nume populației, mai ales când a declarat că moldovenii trebuie să aleagă între România sau Rusia mai târziu sau mai devreme. Apoi au urmat reacțiile. Dan Dungaciu, a organizat la București și Iași, dezbateri cu tinerii din România și Rep. Moldova, despre perspectiva NATO a Moldovei, despre securitate, despre pericolul transnistrean, de ce Europa și nu Asia.

Cea din 27.11.2014, de la Iași, a fost mult mai dinamică din cauza faptului că tinerii basarabeni au participat într-un număr foarte mare la discuții. Așadar, propunerea de re-unificare din punct de vedere economic al expertului FUMN, Petrișor Peiu, a fost agreeată și analizată. Ea poate reprezenta un real succes economic pentru ambele state românești după modelul german.

Ideea modificării articolului 11, din Constituția Republicii Moldova, privind neutralitatea, după modelul Republicii Malta, propusă de expertul George Scarlat, iarăși a fost o variantă de luat în considerare. Ești stat neutru până în momentul în care o armată străină ți-a călcat teritoriul tău suveran. Rusia la încălcat din primul moment al apariției acestui articol.

Inițiativa deputatului Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, privind atacarea nefericitului articol de neutralitate la Curtea Constituțională, a fost dezbătut împreună cu tinerii din Iași pe argumente cu referire la mentalitatea oamenilor, reticența lor. Prin asta, PL a dat clasă celorlalte partide pro-europene, demonstrând cât de pragmatică e dorința lor de a integra Republica Moldova în UE și NATO.

Concluziile și cele mai multe adresări s-au îndreptat tot înspre analiza și observațiile lui Dan Dungaciu. Acesta a vorbit despre câteva premiere care merită să țină loc de concluzii.

Această campanie a fost diferită de celelalte, a spus Dungaciu. Pentru prima dată s-a discutat despre o eventuală încercare de aderare la NATO. Procentul doritorilor a crescut semnificativ după războiul din Ucraina. Alt semn important este atenționarea Rusiei privind agenții săi implicați în politică, condamnarea lor,  în speță Renato Usatâi. Rusia s-ar putea să reacționeze agresiv, să nu recunoască alegerile, să reînvie Transnistria. O noutate încă neconfirmată o reprezintă o alianță de consens național ce s-a tot vehiculat că ar fi pe placul europenilor, între PLDM, PD și PCRM.

Singura salvare rămâne ca popuația să traiască un efect al contagiunii asemănător cu cel pentru alegerea lui Iohannis, care este un produs euro-atlantic, și-n Republica Moldova. Acesta este însă exclus. Participarea la vot va fi ridicată în mod sigur, însă nu sunt semne să fie înregistrat un record. Un record ar însemna după aceste alegeri încă o Alianță pentru Integrare Europeană. A treia.

  Vedeți pe: trb.ro