Opinia analistilor dupa exploziile din Bruxelles. De ce trebuie Romania sa se teama cel mai mult acum (Video)

Pro TV | 22.03.2016

Expertii in politica europeana si in securitate au comentat pentru Stirile Pro TV atacurile din Bruxelles, iar verdictul lor e unul trist: in acest moment, Europa e intr-o situatie fara iesire in lupta cu teroristii.

Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale si expert in securitate:

In termeni generali, este un episod in razboiul pe care Europa il poarta in acest moment cu terorismul. Inca nu stim cine a declansat concret aceste atentate, nu exista nicio asumare, dar este foarte plauzibil sa credem ca are legatura cu arestarea lui Salah Abdeslam. Problema cu aceste atacuri este ca in momentul in care arestezi un terorist sau demantelezi o celula, o alta se activeaza sau reactiveaza, ca un soi de replica la potentiala victorie a autoritatilor. Din punctul acesta de vedere suntem intr-o situatie aproape fara iesire, pentru ca autoritatile au de luptat cu ceva care seamana cu o hidra careia daca ii tai un cap, altul apare in loc.

Dupa parerea mea, este inevitabil si vor mai fi si alte atentate. Serviciile specializate au in fata o enorma plaja de potentiale actiuni. Intrebarea este spre care te indrepti? Actiunile teroriste sunt peste tot si atunci cand te indrepti pe una dintre ele nu e sigur ca e cea mai amenintatoare pe termen scurt. Daca s-a intamplat atentatul, este usor sa ii identifici pe atacatori, dar nu inainte.

In Romania trebuie sa ne temem de consecintele unor atacuri in Europa. Daca Europa  se inchide, s-ar putea sa ne lase pe dinafara. Noi, cei din Est, am putea deveni europeni de mana a doua, dupa ce occidentalii ar decide sa se inchida intre ei. Ar fi cea mai proasta veste pentru Romania, cu consecinte asupra bugetului si alegerilor.

Dupa 11 septembrie, s-a regandit intreaga infrastructura de securizare a aeroporturilor. Ceea ce se numeste ‘soft targets’, tinte usor de accesat, vor ramane in continuare o mare problema. Cum faci sa securizezi spatiul care acum a fost atacat de teroristi, respectiv spatiul din fata ghiseelor de check-in. Securizarea lor induce costuri greu de surmontat, lucruri care nu se pot rezolva cu rapiditatea cu care actioneaza celulele teroriste. Adaugati la asta o lipsa de coeziune a europenilor care a fost deja revelata cu ocazia atentatului de la Paris: autoritatile franceze si belgiene au intrat atunci in coliziune. Extrapolati asta la scara intregului continent si o sa vedeti cat de dificil e ca institutiile de securitate nationale sa colaboreze intr-un front european in aceasta batalie globala. Suntem in urma teroristilor in ceea ce priveste acest razboi.

In acest moment, institutiile de securitate sunt nationale. Starea de spirit a populatiei se va reflecta in alegerile parlamentare, cautandu-si refugiu tot in institutiile nationale. Asta e marea provocare pentru Europa. Nu imi imaginez ca belgienii vor gasi ca raspunsul la atacurile teroriste este ‘more Europe’. Probabil vor cauta raspunsul in propria ograda. Este posibil sa construim institutii de securitate la nivelul intregului continent? E o chestiune complicata. Cum spunea Kissinger, ‘Cand suni in probleme de securitate in Europa, la cine suni?’ Nu vom rezolva foarte curand aceasta problema.

In 2017 vor fi alegeri parlamentare in Germania si in Franta. Reactia cetatenilor pe care o sa o vedem la vot este „mai putina Europa” si alegerea partidelor care, cred ei, le asigura securitatea in interiorul cadrului national.