O nouă graniţă pe harta Europei. Dan Dungaciu, la Gândul LIVE: Federaţiei Ruse nu trebuie să îi faci concesii. America are o problemă cu asta (VIDEO)

De Diana Marcu | Articol publicat pe Gândul LIVE | 12.02.2015

După mai bine de 16 ore, negocierile de la Minsk s-au încheiat cu un acord de încetare a focului care urmează să intre în vigoare pe 15 februarie, de la miezul nopţii. „Nu a fost cea mai bună noapte din viaţa mea”, avea să spună Putin la finalul acestora, „dar dimineaţa a fost bună, în ciuda tuturor dificultăţilor din procesul de negociere şi am reuşit să ajungem la un acord asupra unui lucru important”. Ce a câştigat Rusia şi ce anume Ucraina, ce şanse sunt ca acest acord să fie respectat şi de ce Statele Unite au lipsit de la negocieri, aflaţi urmărind interviul acordat la Gândul LIVE de către Dan Dungaciu, expert în relaţii internaţionale.

„Americanii deja au transmis semnalul, că ar putea să înarmeze Ucraina – că e vorba de arme letale, ofensive sau defensive e o chestiune semantică”. Practic, preşedintele Obama are această posibilitate, iar legea care-i permite să furnizeze armament a fost votată în unanimitate şi la Cameră a Reprezentanţilor şi la Senat, afirmă Dan Dungaciu, expert în relaţii internaţionale.

Invitat la Gândul LIVE, acesta explică absenţa de la masa negocierilor de la Minsk a Statelor Unite. El spune că în SUA există un alt mod de abordare a conflictului ruso-ucrainean, respectiv acela de a nu transforma „problemele economice ale Federaţiei Ruse în succese geopolitice”.

Potrivit lui Dungaciu, americanii s-ar putea să nu accepte ceea ce astăzi ar părea o victorie a Rusiei, care atunci când are vreo pretenţie este lăsată, iar Europa face concesii care pot crea un precedent periculos pentru Moscova.

„Nu trebuie să-i faci concesii unei Federaţii Ruse aşa cum vor să facă în acest moment europenii, pentru că o concesie făcută Federaţiei ar genera pe termen scurt o Rusie care reuşeşte să iasă învingătoare, chiar dacă are împotrivă şi Uniunea Europeană şi SUA. Asta induce o stare de spirit extrem de negativă în Federaţia Rusă, pentru că ruşii vor deveni şi mai activi şi se va transmite semnalul că Federaţia Rusă, atunci când este nemulţumită de ceva, porneşte un conflict, iaru europenii nu pot să o oprească. Aşa i se dă câştig de cauză la masa negocierilor. Americanii au această problemă – dacă lasă Federaţia să iasă câştigătoare din această confruntare, s-ar putea ca această confruntarea pe care o evită astăzi să fie de două-trei ori mai periculoasă mâine sau poimâine”.

Ce a câştigat Ucraina şi ce Rusia în urma acestui acord de la Minsk, cine va verifica dacă prevederile acordului în 13 puncte semnat pe 12 februarie vor fi respectate de părţile implicate, ce rol are OSCE în dezamorsarea conflictului, dar şi cum ar fi afectată România în cazul escaladării conflictului aflaţi urmărind interviul acordat Gândul LIVE de către Dan Dungaciu.