Masă rotundă: Un an de la Revoluția Demnității din Ucraina și anexarea Crimeei

Pe data de 27 februarie Centrul de Informare și Documentare privind NATO a organizat o masă rotundă cu ocazia împlinirii a un an de la evenimentele ce au însoțit Revoluția Demnității din Ucraina și anexarea peninsulei Crimeea de către Federația Rusă. Evenimentul a avut loc la sediul CID NATO și a întrunit ambasadori demnitari străini acreditați la Chișinău, reprezentanți ai instituțiilor de stat, militari de carieră, jurnaliști, specialiști în domeniul securității și apărării, reprezentanți ai societății civile, ș.a.
Conferința a fost divizată în două paneluri, acestea fiind dedicate celor două teme principale ale evenimentului: Revoluția Demnității și anexarea Crimeei. În cadrul primului panel au participat cu expuneri E.S. Dl Alkhtuhov Gennadiy, însărcinat cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova, precum și E.S. Dl Artur Michalski, Ambasador al Poloniei în Republica Moldova. Diplomatul ucrainean s-a referit în comunicarea sa la Cauzele revoluției ucrainene și lecțiile pentru Republica Moldova în timp ce ambasadorul polonez a ținut o prezentare la subiectul Semnificația opțiunii europene a Ucrainei. În urma acestor expuneri participanții la conferință au avut posibilitatea de a dialoga cu dl Mihai Carp Șef adjunct al Secţiei Politici de Management a Crizelor, Divizia Operaţiuni a NATO, pe subiectul general al conferinței. Dl Carp s-a referit la subiectul revoluției ucrainene, la anexarea Crimeei, dar în mod special de măsurile luate de NATO la summitul din Wales în urma acestor evenimente. Primului panel i-a urmat sesiunea de dezbateri și întrebări și răspunsuri în cadrul căreia cei prezenți au avut ocazia să discute cu raportorii problemele vizate în cadrul conferinței.
b28571ee0ad66f58a764fb9b1d424eb36848da63501da92aa0184cb998f43ca8
În cadrul celui de-al doilea panel au fost incluse prezentările dlui CorneliuCiurea, Director de Programe la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale, precum și cea a dlui Nicolae Țibrigan, expert al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN). Dl Ciurea a ținut o prezentare despre neutralitatea Ucrainei în contextul evenimentelor din Crimeea și regiunea Donbass, făcînd numeroase paralele la cazul neutralității R. Moldova. Prezentarea dlui Țibrigan – Anexarea Crimeei din perspectiva Rusiei. Raționamentul Kremlinului – a oferit o explicație a perspectivei ruse asupra evenimentelor din Ucraina și a rațiunilor de care Rusia s-a ghidat în acțiunile sale din Crimeea și estul Ucrainei.
Masa rotundă organizată pe 27 februarie 2015 face parte din seria de activități de diplomație publică a CID NATO. Pentru detalii și informații suplimentare cu privire la acest eveniment vă rugăm să ne contactați prin intermediul poștei electronice la info@nato.md sau la numărul de telefon +373 22/ 577 824.