Leonard Orban: Germania a fost un factor decisiv în finalizarea negocierilor României de aderare la UE

Oana Ghiță | Agerpres.ro | 26.10.2017

Germania a fost un factor decisiv în finalizarea negocierilor României de aderare la Uniunea Europeană și este, în prezent, „principalul stat care are ca interes fundamental continuarea proiectului european”, a declarat miercuri consilierul prezidențial Leonard Orban.

Orban a participat la dezbaterea cu tema „50 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice. România și Germania azi”, organizată de Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN).

Consilierul prezidențial a apreciat că „relația româno-germană nu este bună, ci foarte bună”. El a spus că a avut posibilitatea să vadă care a fost relația celor două țări în perioada procesului de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană.

„Pot să vă spun că permanent au existat momente extrem de importante în proces, în care Germania a fost cu adevărat alături de România. În 2004, în timpul procesului de negociere, era ultimul an, erau foarte mulți la nivelul Uniunii Europene care credeau că România nu va fi în stare să finalizeze negocierile și să adere în 2007. A fost o adevărată luptă și vreau să vă spun că, cel puțin din punct de vedere extern, Germania a fost un factor decisiv în finalizarea acestor negocieri de aderare”, a punctat el.


Orban a nuanțat că „a contat extrem de mult efortul pe care România l-a depus intern, în primul rând intern, negocierea, dar, la nivelul principalelor instituții europene, prezența Germaniei a fost atât de importantă, încât până la urmă a definitivat, să zicem, traiectul pe care ni l-am dorit”.

El a apreciat că „viitorul Uniunii Europene se făurește acum sub ochii noștri”.

„Până acum, Germania a jucat un rol-cheie în menținerea proiectului european. A avut un rol-cheie în a-i tempera pe alții (…) care s-au pronunțat în repetate rânduri pentru o Uniune Europeană mai flexibilă, cu niște formate mai mici, considerând că Uniunea Europeană e prea mare”, a afirmat Leonard Orban și a adăugat că Germania este „principalul stat care are ca interes fundamental continuarea proiectului european”.

El a reafirmat orientarea țării noastre spre o Uniune Europeană consolidată.

„În orice fel de declarație, președintele României a fost extrem de clar în poziționarea României: ne dorim să fim alături de statele membre care doresc să consolideze Uniunea Europeană, care doresc să consolideze acest proiect, pe care noi îl vedem ca pe un proiect care nu poate fi înlocuit la nivelul continentului european. Aceasta este poziția fermă”, a punctat el.


La rândul său, însărcinatul cu afaceri ad-interim de la Ambasada Germaniei, Kai Hennig, a prezentat câteva cifre ce definesc relația economică dintre cele două state. „În momentul acesta avem 8.000 de companii germane cu birouri deschise aici, în România, și au între 250.000 și 300.000 de angajați. Volumul schimburilor dintre țări este de 26 de miliarde de euro — 13 miliarde import, 13 miliarde export. Avem aproximativ 2.000 de copii care învață germană în școlile din România”, a spus el.

Acesta a adăugat că un alt element ce unește cele două state este „moștenirea culturii germane”, vizibilă în România.

La dezbaterea moderată de președintele FUMN, Dan Dungaciu, au mai participat Constantin Oancea, primul ambasador al României la Bonn, și fostul ministru de externe Lazăr Comănescu.