INTERVIU // Dan Dungaciu: PD nu a înțeles în ce capcană a căzut. Cine i-a împins spre referendum, i-a împins spre groapă

Cotidianul.md | 19.10.2018

Cotidianul: Domnule Dungaciu, într-un material publicat miercuri pe blogul LARICS, ați anticipat rezultatul votului de ieri din Parlamentul R. Moldova, respectiv eșecul introducerii sintagmei „integrare europeană” în Constituția R. Moldova. Dumneavoastră spuneți că, de fapt, PDM nu și-ar fi dorit așa ceva. Vă mai mențineți părerea?

Evident. Nu era nicio șansă pentru a trece votul, pentru că asta s-a dorit de la început. Votul a fost solicitat de către PDM tocmai ca să nu treacă, pentru ca dl Plahontiuc să scape de problema asta cu victorie pe ambele fronturi: spre Bruxelles și București, mai ales spre cel de-al doilea, că la Bruxelles nu îl mai ascultă nimeni, să se auto-proclame european și, concomitent, să dea drumul la o rușinoasă campanie de presă după care PDM a rămas singurul partidul european din republică. În al doilea rând, să dea un semnal către Est, Rusia și Transnistria, că din moment ce a căzut la vot, chestiunea europeană este închisă și că proiectul de integrare al regiunii transnistrene poate continua nestingherit inclusiv după alegerile parlamentare.

CotidianulAdrian Candu a anunțat totuși că se ia în considerare un referendum pentru integrarea europeană care ar putea să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Ce părere aveți despre asta?

După ce PDM s-a asigurat că „integrarea europeană” nu intră în Constituție, tertipul cu referendumul este utilizat pentru a menține în atenția publică „europenitatea” guvernării. Este singura formă de legitimare europeană pe care o mai au. Să nu uităm că dl. Plahotniuc a început să guverneze jonglând, concomitent, cu cinci bile pe care spera că le poate ține în aer: bila moldovenească, bila rusească (inclusiv Transnistria), bila americană, bila europeană și bila românescă. Prima a căzut din mână, respectiv credibilitatea internă a acestui partid s-a surpat complet. Dl. Plahotniuc nu a reușit să păcălească pe nimeni, iar legitimitatea lui internă este bazată în continuare strict pe controlul pârghiilor de putere. Frica e atât de mare, că nici măcar nu mai e nevoie de plată pentru a obține ceea ce dorește. Bila europeană a căzut și ea, rapid, Bruxelles-ul închizând ușa cu duritate Chișinăului care nu mai are niciun credit acolo. Bila americană nici nu se mai vede, deocamdată e irelevantă. R. Moldova pentru Washington nici măcar nu există, urmează să vedem instrucțiunile noului ambasador trimis de Donald Trump la Chișinău. Noutatea care apare este că nici bila românească nu se simte foarte bine, dă semne că până la alegerile din 24 februarie ar putea să cadă din mâna dlui Plahotniuc. Eu am mai spus asta și repet: dacă este un actor extern care ar putea prin mesaje politice clare să decidă soarta alegerilor din 24 februarie 2019 aceasta nu este nici America, nici UE, ci… România! Cât privește bila rusă, ea este manipulată de către dl Plahotniuc inclusiv cu ajutorul lui Igor Dodon. Rușii știu bine acest joc dar, cât timp le convine, iar negocierile cu Tiraspolul curg în favoarea clară a Transnistriei, îl tolerează. Ei obțin ceea ce doresc. Și tocmai pentru ca să nu scape bila rusească/transnistreană din mână, dl, Plahotniuc nici nu poate să fie fățiș cu UE. Pur și simplu nu se poate. Șmecheria pe care au inventat-o este distincția clară, evidentă, care este un reper de politică externă la Chișinău, între „integrare europeană” și „integrare în UE”. Nu ați observat că nimeni nu vorbește de la guvernare de integrarea în UE? Ei știu că integrarea în UE este linie roșie pentru ruși și transnistreni, așa că tac.

Cotidianul: Puteți fi mai explicit, vă rog?

Teoretizarea distincției între integrarea în UE și „integrarea europeană” a făcut-o în Parlamentul R. Moldova, pe data de 18 octombrie, Marian Lupu. Pentru mine cel mai important moment al zilei de 18 octombrie 2018 din Parlamentul R. Moldova a fost discursul dlui Marian Lupu. Sunt realmente uluit de faptul că a fost complet ignorat de presă. Dl Lupu spune de fapt, explicit, ce înseamnă pentru PD „integrarea europeană”. Și iată ce înseamnă: „Acest exercițiu nu are doar importanță simbolică, politică. Azi vreau să spun că această nou sintagmă NU vine cu ideea de integrare ÎN Uniunea Europeană. Nicio integrare în structurile UE nu se poate produce fără referendum. Este o mare diferență. Rog ca nimeni să nu speculeze și să inducă în eroare”. E clar, nu? Deci nu discutăm despre integrare în UE, ci vag, despre „integrare europeană”, care înseamnă pentru dl Lupu doar modele de dezvoltare, principii de dezvoltare, pe ideea demult discutată la Chișinău că integrarea trebuie să o facem „la noi acasă”. Plus, în continuare, etichetarea în bloc a PAS, PD, PL și PLDM că nu ar mai fi pro-europene, că au devenit „partide unioniste”.

Aici este cheia de înțelegere a acțiunii dlui Plahotniuc: integrarea europeană în Constituție nu înseamnă integrarea ÎN Uniunea Europeană. Despre asta e vorba, până la urmă. Este de fapt inovația terminologică a guvernării de la Chișinău de a juca și cu Estul și cu Vestul. Dacă ar fi să rezumăm, după ședința parlamentului din 18 octombrie 2018, doctrina politică a PD-ului, ea are trei punte: 1. Nu limbii române în Constituție; 2. PAS, PD, PL și PLDM nu sunt pro-europene, sunt unioniste, deci vinovații de serviciu; 3. Integrarea europeană NU înseamnă integrare în UE…

Aici este șmecheria care scapă multora, în principal la București. De fapt, a fost inventată și ca să anuleze suspiciunile Estului și ca să, vorba rușilor, pună macaroane pe urechile decidenților de la București sau ale unor europarlamentari de la Bruxelles care încă se mai îmbată cu apă rece. Sigur că la București distincția între „integrarea europeană” și integrarea în UE e de neconceput, e o aberație care nu poate trece prin mintea cuiva, și pe asta se bazează și tehnologii dlui Plahotniuc. E, de fapt, praf în ochi… Dar dacă vor merge pe acest referendum, își vor asuma un risc uriaș.

Cotidianul: Care ar fi riscul?

Primul risc va apărea în Parlament, când vor decide întrebarea la referendum. PL și PLDM vor putea foarte clar să ceara ca întrebarea să fie legată explicit de „integrarea ÎN UE”, nu generică, despre „integrare europeană”. Ce vor spune atunci cei de la PD? Vor refuza, desigur. Dar cum vor argumenta? Acum minciuna lor ține pentru unii naivi, pentru că lumea nu are timp să urmărească ședințele parlamentului de la Chișinău ca să priceapă distincția aberantă a partidului dlui Plahotniuc între „integrarea europeană” și integrarea în UE. Deci, acum sunt protejați de propria noastră ignoranță. Dar odată cu anunțarea și lansarea procedurilor pentru referendum cortina va cădea. PD va fi identificat de toată lumea așa cum e în realitate: nu îl interesează, de fapt, integrarea în UE! Și asta va da o muniție politică enormă celor patru partide – PAS, DA, PL și PLDM, pe care dl Lupu le considera „unioniste”.

Riscul se va amplifica cu cât duci referendumul mai aproape de alegerile din 24 februarie. În timpul campaniei electorale, când toți politicienii sunt extrem de prezenți public, când lumea urmărește ce se întâmplă, să fii întrebat în direct ce înțelegi prin integrare europeană și de ce nu pui la referendum integrarea în UE este mult mai grav. Iar acolo nu va mai merge cu discursuri gen Marian Lupu de azi…. Aici e problema. Ceea ce azi PDM-ul crede că va fi o armă redutabilă prin care vor combate și anihila tabăra anti-Binom, adică PAS, DA, PLDM, PL etc. se va întoarce împotriva lui. Bâta referendumului va deveni bumerang și îi va lovi dureros în creștet.

Cei care au lansat ideea cu referendumul au crezut că sunt foarte inteligenți. Nu sunt. E o eroare strategică. Vor da muniție celor care vor vorbi explicit despre integrare în UE și NATO. Despre asta PDM nu poate vorbi explicit și sincer, din moment ce dl Plahotniuc mai vrea să țină și bila rusească/transnistreană în aer. Rușii sunt și acum suspicioși, iar dacă Plahotniuc – nu Candu sau Filip – va spune explicit că R. Moldova vrea să se integreze în UE va trece o linie roșie pentru Moscova și Tiraspol și, astfel, bila rusească va cădea la pământ. Oricum, Binomul joacă pe sârmă acolo…

Cotidianul: Deci, dumneavoastră considerați că referendumul va fi oprit de PD?

Da. Eu cred că PD-ul nu a înțeles de la început în ce capcană a căzut. Cine i-a împins spre referendum i-a împins spre groapă. Când vor realiza asta vor stopa orice discuție despre referendum. Și toată bățoșenia cu referendumul va dispărea subit.

Cotidianul: De ce spuneați anterior că bila românească este pe cale să fie scăpată de dl Plahotniuc și să cadă la pământ?

Se vede clar cum se clatină… Binomul Plahotniuc-Dodon a mers prea departe, iar guvernarea a girat practic tot ceea ce nu era de girat. Ideea că guvernul e bun, iar Dodon rău devine pentru tot mai multă lume o poveste de adormit copiii. Bucureștiul realizează că e tot mai greu și costisitor, inclusiv politic, să girezi Chișinăul. Prăbușirea imaginii RM la nivel european, neglijarea sfidătoare a oricărei agende identitare la Chișinău, mai ales de Centenar, pune România în situații dificile. După 28 de ani am ajuns la Chișinău să nu putem vota limba română în Constituție, chiar dacă și Curtea Constituțională a spus asta? Cât de puternic e cel mai puternic om din R. Moldova dacă nu își poate convinge nici măcar propriul partid să voteze asta? Și dacă ar putea să îl convingă, de ce nu o face? Ce agendă are, de fapt?… Deci, sau este slab, sau este duplicitar în relația cu România. Plus că e foarte greu să tot vorbești la București despre lupta împotriva corupției și să te faci că ceea ce se petrece la Chișinău nu există. Și să mai și girezi prin sprijin politic și financiar. E pur și simplu nesustenabil și nu va mai dura până când tema se va pune public și explicit. Deocamdată România e prinsă într-un vârtej de dispute interne, politice, dar acestea nu vor dura la infinit. Se apropie alegerile și la București, și se vor cere deconturile, inclusiv pe chestiunea R. Moldova. Nu cred că cineva va dori să îl găsească momentul bilanțului cu dl Plahotniuc în brațe…

Cotidianul: Cât va mai conta chestiunea unionistă în alegerile din RM?

Va conta, iar efortul depus de PDM în direcția asta e un indicator bun în această chestiune. Cred că nu va mai dura mult și vom asista la apariția pe piața publică a unui bloc unionist care va avea următoarele ținte: PL și PLDM sunt partide trădătoare și iresponsabile că nu au votat integrarea europeană, Maia Sandu este anti-unionistă și anti-româncă, iar Andrei Năstase omul oligarhiilor și, prin extensie, al Rusiei. Nu sunt lucruri noi, s-au mai spus la Chișinău, dar vor fi reluate și transformate în mesaj electoral. Ținta acestui bloc „unionist” vor fi, de fapt, cele patru partide identificate deja de dl Lupu în Parlament ca fiind malefice și ar urmări distrugerea republicii. Despre dl Plahotniuc și guvernare nu se va spune, evident, nimic. Vor bate mai mult moneda pe „integrarea europeană” decât pe limba română. Și nici nu vor sesiza că actuala guvernare nu a făcut nimic, repet, nimic, prin care să reamintească că este, totuși, Centenarul Unirii românilor… Igor Dodon va fi inamicul principal. Acolo se vor descărca furiile și numai acolo. Este ceea ce am numit unionism plahotnicist sau unionism cu voie de la poliție. Evident că nu va ține ca proiect politic și un asemenea bloc nu va intra în Parlament, dar utilitatea lui pentru dl. Plahotniuc nu este să intre în Parlament, nu îl interesează asta prea mult, ci să ia voturile potențiale ale unioniștilor de la partidele anti-Plahotniuc, indiferent sub ce formă vor candida. Blocul „unionist” va fi născut mort, însă. Fără PL și PLDM, recent convertit la unionism, un bloc „unionist” va fi un simulacru politic.

Cotidianul: Domnule Dungaciu, vă mulțumesc!