Expert ISPRI: Voronin controlează Guvernul de la Chişinău

De Liviu G. Stan | Articol publicat pe Info Prut | 20 februarie 2015

Vladimir Voronin, liderul PCRM, este cel care conduce, de facto, Guvernul Republicii Moldova, consideră Dan Dungaciu, preşedintele Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI).

Invitat recent la emisiunea “Jocuri de putere” de pe Realitatea, Dan Dungaciu a făcut o analiză contextului regional din vecinătatea Rusiei şi a efectelor sale asupra României.

“Ce se întâmplă acum în Ucraina este consecinţa ambiguităţilor acelui acord de pace de la Minsk. A fost, mai degrabă, un acord de armistiţiu, sau un armistiţiu într-un acord, care nu a fost acord de pace. M-aş întoarce la poza României în acest moment, în acest context, pentru că ce se întâmplă în Ucraina este doar una dintre părţile fotografiei. România are 600 de km frontieră cu Ucraina, o Ucraină care este măcinată de o criză din care nu va ieşi uşor, sau nu va ieşi chiar dacă războiul se va termina. Avem o Republică Moldovă care, în acest moment, a ales un guvern cu sprijinul Partidului comuniştilor şi, din acest moment, avem în Republica Moldova un guvern controlat de Vladimir Voronin şi partidul domniei sale”, a afirmat Dungaciu.

Voronin

Guvernul Gaburici complică situaţia României

Întărirea relaţiei de cooperare dintre Ungaria şi Rusia şi instalarea Guvernului Gaburici, cu sprijinul comuniştilor, la Chişinău reprezintă, dincolo de orice bătălie internă, o viitoare provocare pentru România, precizând că “suntem într-un caz în care România ar trebui să se uite mai atent, mai aplecat şi mai strategic la ce i se întâmplă în vecinătate, pentru că mizele interne devin, în comparaţie cu acest tablou, extrem de consumatoare de resurse”.

“Parteneriatul acesta între Budapesta şi Moscova se desfăşoară azi practic sub cele mai bune auspicii . (…) Şi România, în acest moment, nu-şi poate consuma resursele pentru că va avea pe termen mediu şi pe termen lung provocări la care probabil că în acest moment nu se gândeşte cu suficientă aplecare. Ce s-a întâmplat la Budapesta, ce se întâmplă la Chişinău şi în Ucraina este poza viitoarei provocări a României, dincolo de bătălia internă. Avem un război neostoit în Ucraina, un parteneriat ruso-maghiar în Budapesta şi un guvern controlat de Federaţia Rusă prin intermediul partidelor comuniştilor în Republica Moldova”, a comentat Dan Dungaciu.

Expertul ISPRI este de părere că, după ultimele evoluţii din ecuaţia geopolitică Budapesta-Moscova, Putin poate considera că nu este chiar atât de respins de Uniunea Europeană.

“Pe partea de vest avem o Ungarie vizitată proaspăt de către preşedintele Putin – prima vizită pe care Putin o face în Occident, după ce s-a întâmplat în Ucraina şi Crimeea. Prin urmare, un semn către Vladimir Putin că nu este chiar atât de respins de UE, mai ales că este invitat şi merge într-o capitală europeană euroatlantică, în care fusese anterior cancelarul Angela Merkel”, a explicat Dungaciu.

Geostrategul nu crede că, în urmă cu un an, de pildă, cineva şi-ar fi putut imagina “un scenariu mai complicat pentru o Românie care va trebui, în această regiune, să rămână şi să fructifice, dacă poate, ceea ce are ea strategic mai important, respectiv parteneriatul strategic cu Statele Unite”.

În acest moment, devine imperativ ca acel parteneriat să fie asumat pentru că în regiunea noastră, în Bulgaria, Cehia, Slovacia, Ungaria, prezenţa economică a Federaţiei Ruse şi parteneriatul pe care Rusia îl face economic cu aceste state devine şi aceasta o realitate. Suntem, într-un fel, singuri într-o regiune în care toată lumea îşi construieşte parteneriate strategice, inclusiv economice, şi în care România se pare că ce are pe hârtie ca potenţial nu reuşeşte să fructifice. Va fi o mare provocare pentru România”, a mai afirmat Dan Dungaciu.

Citiţi aici detalii despre legăturile dintre noul premier al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, şi şeful comuniştilor, Vladimir Voronin – Suspiciuni la Chişinău: Gaburici ar fi cercetat penal în Rusia.