Valentin-Ionel Vlad (coord.) „Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani” Vol. 1

Autori: Dan Dungaciu (coord.), Vasile Iuga, Petrișor Peiu, George Scarlat, Darie Cristea, Bogdan Belciu, George Dorobanțu, Nicolae Țîbrigan

An apariție: 2015

Editura: Editura Academiei Române

Implicată profund, după 1990, în procesele de globalizare, România are, la cumpăna dintre veacuri, un statut aparte: stat euro-atlantic aflat geografic la frontiera dintre Est și Vest și la intersecția unor civilizații diverse, care se manifestă pe toate palierele acestora: identitar, economic, geopolitic. Poziționarea României este (și a fost) deopotrivă o amenințare și o oportunitate. În actualul context, statul euro-atlantic România se află în fața unor enorme oportunități decurgând din poziția sa geopolitică. Axa principală a acestui raport este că, în următorii 20 ani, România trebuie să își fructifice poziția geostrategică, valențele și potențialul și să devină pol/lider regional natural de atractivitate și influență („regional power house”).

(Proiect 11. „România în Era Globalizării – Spațiu și Tradiție de Întâlnire a Civilizațiilor, de Echilibru și Moderație”, pp. 441-480)

Citiți și descărcați volumul integral AICI.

 

 

ACAD