Urmăriți înregistrarea integrală a conferinței „România și Ungaria: reconciliere franco-germană sau ‘război rece’ ” (15.03.2017)

FUMN | 17.03.2017

Pe 15 martie curent Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN) a organizat conferința:

„România și Ungaria: reconciliere franco-germană sau ‘război rece’ ”

Evenimentul a avut loc la Grand Hotel du Boulevard (Bl. Regina Elisabeta nr.21, Sector 5, București).

Printre vorbitori s-au numărat Dan Dungaciu, Președinte FUMN; Sergiu Celac, Membru în Consiliul Director FUMN; Ioan Donca, Membru în Consiliul Director FUMN; Petrișor Peiu, Director FUMN; George Scarlat, Director FUMN; Darie Cristea, Director FUMN și Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe. Conferința a fost moderată de Ion M. Ioniță, Senior editor Adevărul, fiind transmisă online pe site-ul Privesc.eu.

Președintele FUMN, Dan Dungaciu, a ținut să sublinieze, chiar în debutul evenimentului că „cel mai nimerit mod de a omagia ziua de 15 martie este pentru o fundație să organizeze o dezbatere care are ca subiect principal relația bilaterală dintre România și respectivul stat”.

Dan Dungaciu: „Ca să deslușim care e poziția României față de Ungaria, sau, dacă vreți, care e evaluarea mișcării strategice și politice a Ungariei în raport cu care Bucureștiul trebuie să se plaseze. Pentru că dacă nu ai o evaluare concretă a ceea ce înseamnă sau ceea ce face Ungaria în acest moment, sigur că toate gesturile tale următoare, fie ele diplomatice, politice sau strategice, riscă să fie incoerente. Deci, întrebarea fundamentală pentru noi e: Ce se întâmplă cu Ungaria?. Asta pentru a ști cum să ne raportăm la ea astăzi și mâine”.

Ambasadorul Sergiu Celac a vorbit, în cadrul alocuțiunii sale despre semnificația zilei de 15 martie și importanța semanticii în diplomație, relatând despre un caz emblematic al adoptării Rezoluției 242 a Consiliului de Securitate ONU în noiembrie 1967, „aprobată, până la urmă, cu concursul decisiv al Ministrului de Externe, Corneliu Mănescu”.

Referitor la diplomația ungară, dl. ambasador Celac a subliniat faptul că aceasta „are un stil aparte pe care, din experiența mea dar și a domnului ambasador Donca, aș asimila-o mai degrabă cu diplomația și retorica diplomatică de tip oriental, decât de tip cartezian sau al logicii europene. E vorba de o altă logică și de aceea nu trebuie să ne mirăm, să ne enervăm și nici să cădem în isterii”.

Fostul Ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, a caracterizat diplomația ungară ca fiind „oarecum duală, unii ar spune ipocrită, iar alții de dublu standard”. Totuși, fostul șef al diplomației consideră că orice raționament de bază cu privire la abordarea legăturilor bilaterale între România și Ungaria trebuie să plece de la faptul că „relațiilor dintre cele două țări le-a făcut extrem de bine integrarea în NATO și Uniunea Europeană”.

Ambasadorul Donca a abordat problematica evoluțiilor din Ungaria sub un aspect diferit de linia generală a atitudinii cercurilor românești. „Eu cred că dintre toți românii care au avut sau vor avea o percepție corectă a Ungariei a fost Ion I.C. Brătianu […] Ori tot ce s-a întâmplat între România și Ungaria în perioada interbelică nu este diferit de ceea ce se întâmplă acum”, a declarat ambasadorul Ioan Donca.

În partea a doua a conferinței domnii Petrișor Peiu, George Scarlat și Darie Cristea au prezentat argumente și cifre concludente pentru a așeza relația bilaterală a celor două state într-un context mai larg, european și nord-atlantic.

Conferința s-a încheiat cu o sesiune de intervenții din partea publicului participant și a vorbitorilor.

GALERIE FOTO

URMĂRIȚI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ A CONFERINȚEI AICI.