SONDAJ FUMN pe tema unirii R. Moldova cu România (GRAFICE)

FUMN | 11.08.2016

Cercetarea sociologică realizată de Magenta Consulting la comanda Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN) în parteneriat cu Realitatea TV arată că 28% din populația R. Moldova este total și mai degrabă de acord cu unirea statului cu România – acesta reprezentând nucleul dur al unioniștilor. Potrivit datelor furnizate de sondaj, ponderea respondenților de acord cu unirea R. Moldova cu România ar crește la 50-51% dacă li s-ar sublinia că unirea ar aduce anumite beneficii, cum ar fi: evitarea controlului Rusiei asupra R. Moldova, educație mai bună în școli și universități, servicii medicale de calitate, justiție imparțială și corectă, luptă reală împotriva corupției etc. De asemenea, 45% din populația are o atitudine pozitivă și foarte pozitivă față de reunificarea Germaniei și 22% din populația R. Moldova vede drept singura soluție pentru integrarea R. Moldova în UE unirea cu România. Ponderea celor care sunt împotriva unirii cu România e de 47%.

Între cei care se opun Unirii, doar 4% ar fi pregătiți să participe la proteste violente, 29% din cetățeni ar vota cu partide anti-unioniste, 25% ar ieși la proteste pașnice împotriva unirii, iar 35% nu s-ar opune în niciun fel.

Liderii politici asociați cu Unirea sunt Mihai Ghimpu (50%) și Dorin Chirtoacă (16%), iar dintre partide lider este Partidul Liberal cu 52%.

Vom reveni curând cu o analiză amplă a tuturor datelor de sondaj.

1 Situatia generala din Moldova IMPORTANT

 

2 Reunificarea Germaniei IMPORTANT

 

5 Pozitia fata de Unire IMPORTANT

 

8 Reactia la Unire IMPORTANT

 

10 Unionismul mintii IMPORTANT

 

12 Personalitati asociate cu Unirea IMPORTANT

 

13 Partidul asociat cu Unirea IMPORTANT

 

14 Cand se va face Unirea IMPORTANT

 

15 Cine s-ar opune Unirii IMPORTANT

Sondajul a fost realizat de compania de consultanță în afaceri Magenta Consulting la comanda Fundației Universitare a Mării Negre, fiind efectuat pe un eșantion de 1500 de respondenți. Colectarea datelor s-a efectuat în iunie 2016 din circa 90 de puncte de eșantionare – localități urbane și rurale, fiind reprezentativ pentru toată populația R. Moldova. Marja de eroare este de +/-2%.