Scenariu rusesc: România vrea să atace Transnistria. Declarațiile președintelui FUMN (Video)

Dan Dungaciu | Digi24.ro | 03.06.2015

Într-o intervenție din cadrul emisiunii Jurnalul de Seară de la postul Digi24, președintele Fundației Universitare a Mării Negre, domnul Dan Dungaciu, s-a pronunțat cu privire la scenariile de război cu români lansate de televiziunea oficială a armatei ruse, remarcând că astfel de informații sunt aruncate pe piață pentru a testa reacțiile României.

Președintele FUMN a spus cu privire la acest caz că : în esență este vorba de unele din manipulările de presă, apanajul propagandei recente al Federației Ruse, care am putea spune prin simplul fapt că noi o discutăm în acest moment la un post de televiziune atât de prestigios,  și faptul că a făcut deja prezență pe siteuri foarte vizualizate în România, că și-a atins, cel puțin într-o primă instanță, ținta. Pentru că, am senzația, această manipulare este menită pe dimensiunea românească să evalueze, să vadă, să verifice, anumite reacții pe care România le are față de o asemenea „știre”. Știre ar trebui pusă în ghilimele pentru că nu este vorba în realitate de nici o știre.

Domnul Dungaciu a mai adăugat: avem de-a face cu un jurnalist de origine armeană, Ernest Vardanian, condamnat în Tiraspol, la un moment dat, la ani grei de închisoare, care scrie pe un site, blogul său personal, atașat postului Europa Liberă, un site finanțat de guvernul american, în care spune că România se pregătește să invadeze Transnistria. Este evident vorba de o manipulare grosolană, care repet, are pe dimeniunea românească drept scop, de a testa anumite reacții. Probil serviciile secrete ale armatei Federației Ruse urmăresc poziția, atitudinea României de la cele oficiale, la cele neoficiale.

De asemenea, președintele FUMN a subliniat: este evident un anumit punct de îngrijorare al Federației Ruse, cu privire la declarația pe care Petro Poroșenko a făcut-o în martie 2015, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, și care vorbea despre un soi de dezgheț al conflictului transnistrean. Acea declarație a stârnit foarte multe semne de întrebare și probabil că această știre complet nerealistă și complet falsă, vine să testeze ca o hârtie de turnesol aceste reacțiiA doua țintă, este cu siguranță și regiunea transnistreană unde populația de acolo trebuie să vadă un inamic al Transnistriei, respectiv jurnalistul armean, care trăiește în Republica Moldova și care face declarații războinice la adresa regiunii.

Cu privire la comentariul unui editor din Financial Times care vorbește despre ce a scris Isveztia.ru „că Rusia se confruntă serios cu posibilitatea repetării situației din 2008, atunci când a intrat în Georgia, de data asta în cazul Transnistriei”, președintele Fundației Universitare a Mării Negre a declarat următoarele: 

Este după părerea mea, una din cele mai mari greșeli de evaluare și una din cele mai mari capcane în care din păcate cad anumiți comentatori, altminteri de prestigiu, din spațiul european. Dacă cineva își imaginează că în acest moment Federația Rusă are drept scop decuplarea Transnistriei de R. Moldova, cucerirea Transnistriei și eventual declararea independenței Transnistriei de R. Moldova, în opinia mea n-a înțeles nimic din ce s-a întâmplat în această regiune de 25 de ani.

Scopul principal al Federației Ruse este să mențină Transnistria legată de R.Moldova, într-o legătură formalizată de tip Memorandum Kozak prin care partea transnistreană controlează întregul. Asta e filozofia Federației Ruse. Nu e vorba de a cuceri Transnistria în acest moment pentru că Federația Rusă o are deja. Nu e vorba de a decupla Transnistria de Federația Rusă pentru că nu acesta este scopul, ci este scopul de a pune Republica Moldova într-o situație de tip memorandum Kozak, dar care să accepte un scenariu propus de F. Rusă în acest fel legând inoxerabil R. Moldova de Transnistria, pentru că Rusia știe un lucru pe care foarte multă lume din păcate nici din R. Moldova , nici din România, nici din alte părți nu-l știu foarte bine, repectiv, că împreună cu Transnistria reîncorporată, Republica Moldova este completamente un alt stat. În actuala situație din R. Moldova, aducerea a 10 % de electorat din Transnistria va face Republica Moldova aproape instantaneu, calificată prin majoritatea care va veni la guvernare, să se înscrie automat în Uniunea Eurasiatică.