PRESA ÎNTRE FORMARE ȘI DEZINFORMARE (VIDEO)

Programul Informativ Actual | Noroc TV | 12.10.2016

Dana Moraru și Nicu Țîbrigan, experți ai Fundației Universitare a Mării Negre, au fost invitații de ieri seara ai emisiunii „Piața Unirii”. Potrivit acestora propaganda rusească este cea mai periculoasă întrucât Rusia dorește să păstreze cu orice preț influența în fostele state sovietice.

Nicu Țîbrigan: „Nu am văzut în presa rusă să se inițieze niște campanii pentru a influența politicieni. Nu am văzut demascări ale actelor de corupție și aici mă refer la presa de main-stream. […] Dacă ne uităm atent pe rețelele de socializare vom vedea că sute de conturi false au scopul de a promova știrile respective și de a le comenta. Adică există așa-numitele grupări de troli”.

Potrivit Danei Moraru un jurnalist bun este acela care utilizează mai multe surse, cunoaște limbi străine, studiază materialele și are multă răbdare.

Dana Moraru: „Chiar dacă sunt foarte mulți formatori de opinie, uneori și aceștia greșesc. De aceea, cel mai bine singuri să ne informăm, să analizăm mai multe surse din diferite unghiuri de vedere. În primul rând trebuie să fii tu însuți informat corect. Să-ți știi meseria, să o faci corect indiferent dacă ești presat de timp, în caz contrar mai bine e să renunți. Nu trebuie să te grăbești, informează-te corect. Ia un articol și-l analizează atent, iar dacă este tradus din altă limbă e bine să verificăm textul original. Mai e important să ai răbdare, evident. Astăzi nu numai cititorii citesc pe orizontală, dar și jurnaliștii”.

Nicu Țîbrigan: „Și atunci când nu ești sigur dacă știrea respectivă e credibilă, cel mai bine e să-ți pui un semn mare de îndoială față de veridicitatea acesteia”.

Amintim că în perioada 10-14 octombrie a.c. la Chișinău are loc Școala Jurnaliștilor de Politică Externă „Constantin Tănase” (SJPE-2016) destinată tuturor doritorilor de a învăța din experiența României în ceea ce privește jurnalismul de calitate.

Urmărește emisiunea „Piața Unirii” (partea I și partea a II-a) AICI și AICI.