Petrișor Peiu: Rep. Moldova nu se poate conecta economic la „sensul scurgerii istorice” decât prin reunificarea cu România

Liviu G. Stan | Info Prut | 02.11.2015

Singura şansă a Republicii Moldova de a se conecta economic la „sensul scurgerii istorice” este reunificarea cu România, se arată într-un raport elaborat de Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN). 

Raportul (suportul de curs – n.r.) se intitulează „România şi Republica Moldova în piaţa globală” şi a fost realizat de expertul în economie al FUMN Petrişor Peiu.

Republica Moldova practic lipseşte de pe harta economiei globale, atrage atenţia expertul: „este mică, săracă, fără ieșire la mare, cu o structură economică înapoiată, fără securitate : nicio companie globală sau regională nu are de ce să își propună o prezență aici”.

La nivel regional, România a crescut constant în ultimele două decenii, ajungând un jucător important, iar în context european „mediu important”, se arată în raportul FUMN. „România este a 45-a economie a lumii și poate deveni a 40-a într-o perioadă de 10 ani, dacă își fixează și urmărește un astfel de obiectiv”, notează Petrişor Peiu.

„Singura modalitate de conectare a Republicii Moldova la «sensul curgerii istoriei» o reprezintă Reunificarea cu România, ceea ce ar pune pe hartă un stat mai mare, mai puternic și mai important în context european”, atrage atenţia expertul.

Prezentarea a fost făcută în cadrul Școlii jurnaliștilor de politică externă – 2015 desfășurată  în perioada 15-17 octombrie curent și a fost finanțat de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

„Şcoala jurnaliliştilor de politică externă – 2015” a reprezentat primul pas spre soluţionarea unei probleme majore cu care se confruntă jurnaliştii din instituțiile media ale comunității românești din R. Moldova responsabili de rubrica ştiri externe, şi anume: lipsa unui cadru teoretic privind analiza şi interpretarea informaţiilor din domeniile relaţiilor internaţionale, diplomaţiei, studii de securitate etc. Acest fapt determinând un vid teoretic privind interpretarea evenimentelor de pe arena internaţională de către jurnaliştii locali, cât și o lacună în consolidarea legăturii comunității românești cu evenimentele și evoluțiile din România.

Citiţi prezentarea integrală aici.