„O destabilizare a Turciei ar fi o CATASTROFA pentru Europa”. Ce efecte ar avea o lovitura de stat in Turcia asupra Romaniei

Stirileprotv.ro | 16.07.2016

Ce inseamna aceasta mobilizare armata in directia unei lovituri de stat? Ce consecinte poate avea? Specialistii vorbesc despre efecte inclusiv asupra Romaniei si a Uniunii Europene.

Atacul armatei turce impotriva regimului condus de Erdogan a esuat, insa tentativa a uimit specialistii in securitate, care vorbesc despre prima lovitura de stat care are loc intr-o tara membra NATO. Destabilizarea Turciei ar fi putut avea consecinte grave asupra intregii Europe, intrucat aceasta tara reprezinta in primul rand bariera pentru valul de migranti si scutul de protectie impotriva teroristilor. Anarhia in Turcia ar avea consecinte directe grave si pentru Romania, spun analistii.

Reactiile, dupa evenimentele din Turcia, nu au intarziat sa apara. „Era clar ca presedintele Erdogan are foarte multi inamici in armata”, au comentat specialistii in securitate nationala.

Dan Dungaciu, specialist in securitate, spune ca nu exista „niciun semnal extern palpabil” privind o posibila lovitura de stat, „Chiar daca era foarte limpede ca presedintele Erdogan are foarte multi inamici. Are foarte multi inamici in armata”.

O destabilizare a Turciei, stat membru al NATO, nu ar ramane fara urmari, spun specialistii in securitate, in conditiile in care este un partener strategic in regiune. „In ceea ce priveste NATO poate fi o destabilizare chiar si pentru Romania. Daca e vorba de UE lucrurile stau la fel pentru ca miza UE este sa aiba o Turcie stabila, capabila sa opreasca fluxul de migranti, mai mult decat atat, sa nu mareasca fluxul de migranti dinspre zona Orientului Mijlociu cu un flux de migranti dinspre Turcia. Pentru ambele va fi o criza”.

Mai mult aici

Print Protv