Membru FUMN premiat la Patriot Fest 2017

În cadrul Galei Patriot Fest 2017, desfășurată la Cercul Militar Național în data de 29 noiembrie 2017, Dl. Cosmin Dugan, membru al Consiliului Director al Fundației Universitare a Marii Negre, i s-a acordat Premiul I la secțiunea Interfață om-mașină.

Competiția Patriot Fest 2017 se află la prima ediție și a fost organizată de de MApN, MAI, SRI, STS și SPP în parteneriat cu asociația New Strategy Center, având drept obiectiv o mai bună pregătire a securităţii naţionale pentru provocările erei digitale. Competiția s-a adresat inovatorilor români, care au fost invitați să̆-și prezinte inovațiile sub formă̆ de prototipuri funcționale. În acesta prima ediție organizatorii au propus 3 tematici: Securitatea Informației, Inteligență Artificială și Interfața Om-Mașină. În concurs au fost înscrise 38 de proiecte, dintre care 32 au fost selectate pentru jurizare, iar 10 proiecte au fost premiate.

Cercetarea premiată în cadrul secțiunii Interfață om-mașină s-a desfășurat pe parcursul a 3 ani și este rezultatul unui studiu doctoral. Proiectul se numeşte Concept One, acronim de la „Computer Aided System for opto-neural performance evaluation and optimization” și constă într-un banc de evaluare care reprezintă prima generație a unei interfeţe om-computer destinată evaluării performanţelor neuro-vizuale. Cercetarea a avut în vedere mai ales profesii din domeniul securității naționale, însă au fost elaborate o serie de spin-off-uri, printre care și o cercetare destinată evaluării impactului psiho-afectiv produs de expunerea la propagandă (vezi articol).

Un rol deosebit în realizarea acestei cercetări îi revine Dl. Daniel Dinu, doctorand în cadrul Academiei de Studii Economice și fondator al THE Q AGENCY, care a furnizat o mare parte din echipamentele hardware și software și a contribuit direct la realizarea experimentelor. De asemenea, cercetarea nu ar fi putut avea acestă amploare fără implicarea activă a colaboratorilor și experților FUMN.