Israelul – celebrat, la 69 de de ani de independență; Tamar Samash: Suntem o națiune miracol

Oana Ghiță | Agerpres.ro | 24.05.2017

Israelul a fost celebrat, la 69 de de ani de independență, printr-o conferință, la București, eveniment în cadrul căreia ambasadoarea Tamar Samash a afirmat că națiunea sa este una “miracol”.

Conferința “Israel: 69 de ani de independență” a fost organizată de Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN) alături de misiunea diplomatică la București și a reunit diplomați și experți în Orientul Mijlociu din România și Israel. Discuția a fost moderată de către Dan Dungaciu, președinte al FUMN.

Ambasadoarea Israelului la București, Tamar Samash, a vorbit despre cum este percepută țara sa, despre eforturile făcute pentru independența statului și despre motivele care fac acest loc să fie, pentru ea, acasă.

“Este dificil să definești Israelul în doar câteva cuvinte. Este o provocare să rezumi toate fațetele sale. Un cuvânt care ar putea descrie Israelul, ați putea spune, este ‘contrast’ — contrast între vechi și nou, religios și secular, biblie și tehnologie, deșert și mare, dorința de pace și nevoia de a lupta”, a spus ambasadoarea. Totuși, a afirmat ea, în plan personal, Israel înseamnă “acasă”. “Israelul este acasă, iar pentru poporul evreu a fost acasă nu doar timp de 69 de ani, ci de milenii”, a spus diplomatul israelian.

Ea a descris evoluția statului Israel de-a lungul timpului.

“Suntem, într-adevăr — și o spun fără falsă modestie — o națiune miracol”, a concluzionat Tamar Samash.

Tamar Samash a revenit asupra fațetelor multiple ale țării sale. “Am fost în slujba țării mele mai bine de 40 de ani. Am trăit atât vremurile bune, cât și cele rele, alături de conaționalii mei. Îmbrățișez atât succesele, cât și aspectele ce au nevoie de îmbunătățiri. Știu că da, pentru unii, Israelul este Țara Sfântă, națiunea start-up sau un dușman aprig și sunt cu toții de acord”, a afirmat ea.

La rândul său, ministrul pentru Românii de Pretutindeni și fost ambasador al României în Israel, Andreea Păstîrnac, a vorbit despre relația dintre România și Israel de-a lungul timpului.

“Atunci când vorbim de 69 de ani de relații bilaterale ne gândim automat că 69 de ani înseamnă o viață de om”, a afirmat ministrul.

Andreea Păstîrnac a vorbit și despre decizia României de a recunoaște Statul Israel. “Această decizie ne face să ne gândim la marea comunitate de israelieni de origine română și mai ales la numărul foarte mare de diplomați israelieni de origine română care au participat la toate experiențele diplomatice extraordinare, parte din ele fiind astăzi subiect de studiu la nivel internațional”, a spus ea.

Ministrul a vorbit și de o perioadă mai grea din istoria relației România — Israel. “Aș sări peste timp și aș veni în anii ’80, anii ’80 la București, extrem de complicați. Nu departe de Centrul Istoric, de Cartierul Evreiesc al orașului, putem să ne amintim valul de demolări”, a spus ea.

Păstîrnac a făcut o paralelă între relațiile dintre cele două state și comunitatea de cetățeni israelieni originari din România. “Relațiile bilaterale sunt pe măsura acestei comunități extraordinare pe care fiecare dintre voi o cunoașteți, care a reușit să transfere către a doua și a treia generație imaginea României și imaginea unor legături de excepție și cred că ne putem simți toți onorați că în diferite etape ale vieții am putut să contribuim, cu foarte puțin, la acest drum comun”, a adăugat ministrul.

La conferință au mai vorbit Zaki Shalom (cercetător principal la The Institute of National Security Studies din Israel), Smadar Perry (jurnalist și expert pe Orientul Mijlociu, Israel) ambasadorul Ioan Donca (membru al Consiliului Director FUMN), Petrișor Peiu (coordonator al Departamentului de Analize Economice FUMN) și George Scarlat (coordonator al Departamentului Studii Estice FUMN).