Experții FUMN analizază dependența de energie a Republicii Moldova (VIDEO)

Experții Fundației Universitare a Mării Negre, domnul Petrișor Peiu și domnul George Scarlat, au supus analizei piața energetică din Republica Moldova, în cadrul emisiunii „Orizont European” din 10 martie, la TVR.

George Scarlat : Gazoductul acoperă necesitățile a 22 de localități din raionul Ungheni și câteva din raionul Nisporeni. Faptul că deși vine mai ieftin din România se vinde la același preț ca cel care era anterior, au explicat reprezentanții companiei locale. Eu nu aș minimaliza acest lucru pentru că este vorba de 10% din necesarul Republicii Moldova. Acest proiect nu va avea impactul necesar decât dacă o altă conductă, să vedem cine o finanțează, va putea aproviziona Chișinăul.

Petrișor Peiu: Republica Moldova consumă aproximativ un miliard de metri cubi de gaz anual. Dintre aceștia, jumatate reprezintă consumul aglomerației Chișinău și localitățile din jur. Din acest puct de vedere este vital ca acest gaz să ajungă până la Chișinău. În al doilea rând, R. Moldova nu a adoptat tactica pe care a adoptat-o România, de a construi depozite subterane pentru înmagazinarea gazului subteran. Problema cea mai complicată este problema legală, despre cine va opera conducta care va pleca de la Iași până la Chișinău, pentru că operatorul național din Republica Moldova „Moldovatransgaz” dacă va opera această conductă, n-am mai face nimic.

Pentru mai multe detalii urmăriți emisiunea aici