EDITORIAL: Şi totuşi, ce vrea Rusia în Siria?

De Dan Dungaciu | Publicat în Adevărul.ro | 08.09.2013

„Rusia nu mai este de mult o putere globală. În ciuda retoricii de „superputere”, convingătoare mai degrabă pentru publicul intern, relevanţa ei contează mai degrabă la nivel regional, în aşa numita „străinătate apropiată”, după cum arată şi recenta adeziune a Armeniei la Uniunea vamală Rusia-Kazahstan-Belarus. În cel mai bun caz, în anumite circumstanţe, Rusia poate deveni „putere regională cu incidenţă globală”. Oportunitatea ideală pentru asemenea joc strategic este criza siriană.

Care este contextul? Declaraţia preşedintelui american Obama din august 2012, care fixa ca linie roşie de externalizare a conflictului din Siria utilizarea armelor chimice, obligă astăzi SUA la ripostă. Indiferent de învelişul formal al intervenţiei, ea se va produce. Chiar dacă Summitul G20 nu a adus consensul, majoritatea statelor au acuzat guvernul sirian de utilizare a armelor chimice, iar UE dă semnale în aceeaşi direcţie.

Din declaraţiile Casei Albe, putem deduce că intervenţia americană va fi de tip chirurgical, menită să paralizeze punctele strategice ale armatei siriene, să „cureţe” drumul insurgenţilor antiguvernamentali spre Damasc şi să genereze înlocuirea regimului lui Bashar al-Assad. Ce se va întâmpla cu liderul sirian nu este clar: eliminare, arestare şi judecare, extragere din Siria, partajarea ţării şi mutarea lui Bassar în regiunea secesionistă etc. Una peste alta, intervenţia americană cu trupe pe teren trebuie evitată, iar schimbarea de regim trebuie făcută cu „victime colaterale” minime şi lăsând coloana vertebrală a armatei intactă, pe caza căreia se va încerca construcţia post-Assad.

În acest tablou a încercat Rusia să îşi găsească locul. Prezentă pe teren şi relativ influentă în instituţiile de forţă sau grupările de putere de la Damasc, Rusia îţi joacă interesele în regiune, dar nu numai în regiune. Pe parcursul ultimilor doi ani, Moscova a dat semnale, fie şi vagi, că se distanţează uneori de regimul din Siria, iar interviul preşedintelui Putin din preajma Summitului G20, oferit televiziunii Pervii Kanal şi agenţiei Associated Press, a sugerat că Rusia Rusia este gata să susţină o intervenţie militară în Siria, dacă vor fi „dovezi convingătoare” prezentate de ONU după care armata siriană a folosit gazul sarin împotriva civililor (fireşte că formula „dovezi convingătoare” poate fi extreme de laxă).

Citiți mai mult pe Adevărul.ro