Dungaciu, directorul ISPRI: Din păcate, nu există nicio manifestare oficială la Chişinău dedicată Centenarului

Agerpres.ro | 26.03.2018

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale “Ion I.C. Brătianu”, Dan Dungaciu, a atras atenţia, luni, la Academia Română, asupra faptului că la Chişinău nu există nicio manifestare oficială dedicată Centenarului, la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

“Din păcate, nu există nicio manifestare oficială astăzi la Chişinău dedicată Centenarului. Şi nu de către Institutul Cultural Român, ci de către Guvernul Republicii Moldova, care nu a făcut şi nu vrea să facă nimic pentru asta. (…) De ce, dacă ne declarăm oficial fraţi apropiaţi, iubiţi, de ce nu există nici măcar o manifestare finalizată de către Guvernul Republicii Moldova? De ce, de pildă, singurele manifestări care sunt permise sunt ale domnului Igor Dodon şi el este făcut vinovatul de serviciu? Dacă el este vinovatul de serviciu, unde sunt salvatorii de serviciu? Ei nu există. E cel mai uşor să pui vina pe Igor Dodon”, a afirmat Dungaciu la sesiunea omagială “România şi Republica Moldova. Ieri, Azi şi Mâine”, dedicată Centenarului Unirii României cu Basarabia.

În opinia sa, “faptul că vor veni mâine nişte oficiali de la Chişinău aici este, de fapt, camuflarea faptului că cele două Parlamente n-au dorit să se-ntâlnească”.

Dan Dungaciu consideră că Unirea poate fi asumată ca un proiect al celor două ţări.

“În momentul în care nimeni nu spune oficial – de la Bucureşti, de la Chişinău – că unirea poate fi un proiect… Că e bun, că e rău, e altceva. Dar că poate să fie un proiect. De unde oamenii ăia să răspundă. Oamenii ăia sunt foarte atenţi la mesaje. Din păcate, în Republica Moldova, liderii unionişti sunt cei care n-au ajuns la putere sau cei care au pierdut. Acum avem un exemplu şi în România, că unionismul e exprimat mai puternic după ce ai pierdut puterea, nu atunci când erai la putere. Deci, mesajele acestea că unionismul nu poate fi oficial, doar cvasi-oficios, şi când n-ai puterea sau când o pierzi… Dumneavoastră chiar credeţi că oamenii ăia nu văd ce se întâmplă? Simt şi ei foarte bine care e pulsul. Nu trebuie să le cerem lor, mai mult decât le cerem politicienilor de la Bucureşti”, a mai spus Dungaciu.

Istoricul evenimentelor de acum un veac a fost rememorat de secretarul general al Academiei Române, acad. Victor Voicu, care a caracterizat Unirea cu Basarabia drept un moment de mare semnificaţie istorică pentru România.

Acad. Dan Berindei a deplâns faptul că dragostea de neam şi de ţară a acelor români lipseşte astăzi.

“Nu e vorba de nişte vorbe, de o credinţă stearpă, ci de o credinţă adâncă care se cere întreţinută. Academia Română are datoria de a întreţine această dorinţă, într-o lume care se laicizează şi care îşi pierde reperele. Această dată – 27 martie – ar trebui ca toţi românii s-o ţină minte, aşa cum ţinem minte 24 ianuarie, 1 decembrie”, a punctat acad. Dan Berindei.

Un emoţionant discurs despre români şi românism a susţinut acad. Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, care a afirmat că nu suntem pregătiţi pentru aniversarea Unirii.

Surdu a susţinut că “în ziua de astăzi cei mai mari duşmani ai românilor sunt românii înşişi” şi că “România a rămas azilul sărmanilor din tot Orientul”.

“Dacă ne păstrăm dreapta credinţă, dacă ne păstrăm iubirea de ţară, dacă începem să simţim cu sufletul nostru românesc care bate pe malurile Prutului, care bate până în Peloponez, poate că vom reuşi, dacă ne va ajuta Dumnezeu. Doamne, ocroteşte-i pe români!”, a încheiat acad. Surdu.

Valeriu Matei, membru de onoare al Academiei Române (Republica Moldova), a afirmat că generaţia basarabeană a Marii Uniri a ştiut să pună interesele naţionale deasupra intereselor personale, în timp ce Maia Sandu, fost ministru al Educaţiei din Republica Moldova, a vorbit despre ce este astăzi Unirea pentru cei de dincolo de Prut şi a îndemnat la o atitudine responsabilă din partea politicienilor în a face paşi concreţi în apropierea celor două state surori prin dezvoltarea unor proiecte deja începute.

La eveniment au fost prezenţi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi Emil Constantinescu, fost preşedinte al României. AGERPRES/(A – autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)