Discuții despre diplomație și economie după summitul CSI cu expertul Petrișor Peiu (Video)

  TVR Moldova | 03.06.2015

Moderatoarea emisiunii Orizont European, doamna Miruna Munteanu, a discutat în acestă săptămână despre diplomație și economie după summitul Comunității Statelor Independente ce a avut loc la Kazahstan, în compania expertului economic al FUMN, domnul Petrișor Peiu și domnului Cristian Munteanu, jurnalist, corespondent permanent Adevărul la Bruxelles.

În cadrul emisiunii, domnul Peiu a declarat că „în ceea ce privește strict măsurile de embargou din partea Federației Ruse asupra importului de legume și fructe din Republica Moldova, trebuie să menționăm că procesul de ridicare a acestui embargou este în curs. Astfel, Serviciului federal de control veterinar și fitosanitar din Rusia (Rosselhoznadzor), a permis celor patru producători din Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia să reia exporturile în Federația Rusă. Aici fac o paranteză, vreau să vă spun că vinurile care se produc acolo sunt niște vinuri dulci, pentru că rușii beau în continuare vinuri dulci, pentru că vinurile ieftine sunt vinuri dulci”.

Expertul fundației a mai spus întorcându-ne la acest celebru serviciu veterinar și fitosanitar următoarele: „Trebuie să vă spun un amănunt foarte interesant.  Anume în cadrul personalului care lucrează în acest serviciu, aproape jumătate dintre ei au studii în științe politice și geopolitică, iar studii de specialitate, fie că sunt medici, fie că sunt specialiști în siguranța alimentară, este de sub 20%. Este dacă vreți un fel de „geopolitic alimentar” prin care guvernul Federației Ruse își face politica în rândul statelor de genul Republicii Moldova”, a remarcat Petrișor Peiu.

Puteți urmări emisiunea integral AICI

emisiune