Dezbatere la Cluj-Napoca: „Furtuna perfectă în Europa” (14.07.2016)

FUMN | 10.07.2016

În cadrul acțiunilor de promovare a programelor masterale “Management și negocieri internaționale și europene” și “International Relations and Cultural Diplomacy”, Facultatea de Studii Europene și Institutul de Cercetări Europene, în colaborare cu Academia Română, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale și Fundația Universitară Marea Neagră, organizează dezbaterea

Furtună perfectă în Europa

avându-i ca vorbitori pe prof.univ.dr. Dan Dungaciu (Director ISPRI și FUMN) și conf.univ.dr. Alina Branda (FSE).

Dezbaterea va fi moderată de conf.univ.dr. Gabriela Ciot (FSE), coordonator al masteratului “Management și negocieri internaționale și europene” și se va desfășura joi, 14 iulie, de la ora 10.00, în sala ICE, str. Em de Martonne nr.1, fiind urmată de la ora 11.30 de  lansarea cărții Furtună perfectă în Europa (coordonatori Dan Dungaciu și Roxana Iordache).

Aceste zile nu sunt cele mai ușoare pentru o Europă unită. Europa de Vest și Est suferă din cauza febrei Brexit-ului. Destinul celor care și-au dorit să fie în afara Uniunii Europene a fost decis – la fel ca și destinul celor care au dorit să rămână. Dar acum nu este un moment pentru disperare, ci pentru unitate, responsabilitate și viziune. Este timpul să înțelegem cum am ajuns în acest punct și cum să ne găsim calea de ieșire.

Brexit-ul a demonstrat prezența unei crize de încredere. După 59 de ani de proiect european – cel mai de succes din istoria umanității – mulți europeni sunt puțin apreciativi față de ceea ce acest proiect le-a adus (pace, stabilitate, libera circulație), decât față de ceea ce ne poate lua (solidaritate și răbdare). Nici un preț nu este prea mare pentru pace și libertate. Acest simplu adevăr pălește în mintea oamenilor, pe măsură ce uită ce înseamnă războiul și autoritarismul.

Oriunde ideea europeană este în retragere, ea lasă un vacuum ce este umplut cu ceva familiar și dureros pentru istoria europeană: egoismul național. Ideea europeană nu este înlocuită cu ceva nou, ci cu lăcomie, lipsă de orizont, mascate de pragmatism.

Beneficiind de expertiza vorbitorilor și a invitaților, dezbaterea încearcă să pună ordine în explicarea situației prezente, deosebind între cauze și efecte în toate aceste evoluții deconcertante și identificând nucleul crizei la nivelul dimensiunilor carente ale Uniunii Europene.

Fundatie_Afis_14_iulie_2016_Cluj-4