De ce moldovenii ar vota pentru unirea cu România

Vasile Gancev | moldNova | 12.08.2016

Jumătate dintre moldoveni (47%) ar vota pentru Unirea cu România pentru a-și îmbunătăți viața, iar mai mult de un sfert dintre aceștia – din considerente naționale, potrivit unui sondaj recent despre percepția unionismului în Republica Moldova. Rezultatele acestuia au fost prezentate în emisiunea „Jocuri de Putere” la televiziunea Realitatea TV din România. Cercetarea a fost comandată de organizația non-guvernamentală Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN) din București.

Sondajul cuprinde aspecte politice ale problemei, dar și percepțiile socio-economice ale cetățenilor Republicii Moldova despre posibila Unire cu România.

Motivele pentru care moldovenii își doresc unirea

Motivele pentru care moldovenii ar vota pentru unirea cu România sunt de ordin social și național în mare parte. Astfel, pentru Unire sunt gata să voteze din motive de ordin economico-social (circulație liberă, salarii) jumătate din respondenți (47%), iar din considerente naționale (pentru întoarcerea în componența României) – 30%. Pentru beneficii de securitate NATO și integrare în cadrul Uniunii Europe sunt motivați 10% din respondenți.

Citiți în continuare AICI.