Darie Cristea despre fenomenul terorist aflat în câmpul infracționalității (VIDEO)

B1TV | 23.03.2016

Sociologul Darie Cristea a fost invitat la B1 TV, „Știri ora 14” pentru a discuta despre particularitățile fenomenului terorist din Europa. Principalele declarații ale expertului începând cu min. 30 al ediției de știri:

 

Percepția maniheistă a terorismului

În primul rând ar trebui să ne întrebăm ce fenomen a fost scăpat de sub control pentru că dacă vorbim despre terorism așa în general sau despre ciocnirea civilizațiilor, așa cum era la modă acum douăzeci de ani, nu ne ajută foarte mult să înțelegem fenomenul.

Ca europeni sunt obișnuiți să gândim în extreme, și anume ne punem întrebări cu referire la ce e bun și ce e rău, și anume dacă islamismul este bun sau rău, sau dacă multiculturalismul servește la ceva. Considerăm că există doar două căi și una este cea bună, și una este greșită. În realitate, aici ne aflăm în fața unei probleme tehnice, inclusiv atunci când discutăm despre cauzalitatea fenomenului.

 

Cele trei niveluri de cauzalitate ale terorismului

Aici avem cel puțin trei niveluri de cauzalitate: unul este legat de situația geopolitică, de Orientul Mijlociu, de Statul Islamic și Siria – un context în fața căruia comunitatea internațională nu reușește să găsească o soluție viabilă din cauza fragmentărilor interne; cel de al doilea nivel ține de o zonă sociologică legată de anumite segmente de populație din unele țări europene care se pare că sunt foarte permeabile la propagandă islamistă, și putem să discutăm acolo despre frustrări sociale, de lipsă de integrare sau de neînțelegerea de către noi a ceea ce ar însemna integrarea; și cel de al treilea nivel ține de metoda organizării atentatului terorist și aici discutăm despre un palier psihologic și motivațiile individuale – ideologice, religioase, însoțite de adjuvante precum utilizarea unor droguri pentru a potența agresivitatea, fidelitatea, uneori chiar și teama. Astfel de droguri au fost utilizate la un moment dat inclusiv în structuri militare, pentru că ele au niște proprietăți aparte. Vorbim despre substanțe menite să genereze acel profil psihologic căutat de jihadiști.

Darie_Cristea_B1TV

Terorismul aflat la limita infracționalității

Principala problemă a Europei, și aici se pare că Franța și Belgia sunt destul de sensibile, este că ar putea să nu trateze fenomenul terorist ca și pe un fenomen totuși infracțional. Prin asta înțelegem o abordare dincolo de sintagmele „Marele Război” sau „Europa e în Război”, de considerente geopolitice sau filosofii culturale care pot să explice multe lucruri, dar nu ne ajută să combatem fenomenul care se întâmplă acum. Poate ar trebui, de exemplu, ca în Belgia și în Franța să se facă puțină ordine în acele cartiere în care pur și simplu nu se intră. Iar de aici discutăm deja despre infracționalitate. Acele enclave sociale înseamnă că acolo există propagandă fundamentalistă, explozibil sau arme. Statele occidentale trebuie în primul rând să-și recapete controlul asupra propriilor teritorii. Aici vorbim de o soluție mai degrabă instituționalizată.

 

Urmăriți înregistrarea integrală a emisiunii AICI.