Dan Dungaciu vorbește despre guvernul de la Chișinău la emisiunea Orizont European

Președintele Fundației Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu, a participat în data de 24 februarie 2015, la emisiunea „Orizont European” de la TVR Chișinău.

Iată câteva declarații din cadrul emisiunii:

„E clar pentru toată lumea deja că ce s-a întâmplat la Chișinău a fost doar o scenetă cu gust îndoielnic. Adică negocierile care s-au făcut, s-au făcut în așa fel încât să nu se petreacă. Cred că și europenii au realizat această chestiune în momentul în care au venit explicit cei trei reprezentanți ai principalelor partide din Parlamentul European și au pus pe masă o hârtie prezentată de altfel, chiar de domnul Leancă, în așa fel încât guvernul să arate în forma pe care au consacrat-o alegătorii, cu cele trei partide proeuropene.

Nu s-a întămplat asta, hârtia europenilor n-a fost asumată de toate partidele proeuropene din Chișinău, pe urmă s-au încercat diverse variante care sunt complet împotriva naturii, altminteri spus ca Partidul Liberal să voteze un guvern din care nu face parte. Și am auzit foarte multă lume dând acel sfat că un guvern trebuie votat, că nu contează dacă ești la guvernare, că vei fi la un moment dat. Este complet alogic, mai întâi se face coaliția și după aceea se votează premierul, nu se votează premierul și după aceea se face coaliția.

În Republica Moldova înainte de a ne mira de ce unii din afara coaliției nu votează anumite legi, ar trebui să ne punem problema cum au avut îndrăzneașa și riscul ca într-un context atât de tensionat în R. Moldova, cineva să facă o coaliție minoritară?! Faptul că totuși s-a întâmplat asta, mie îmi spune că viața politică de la Chișinău se va reseta cât de curând. Acest cât de curând va fi după alegerile locale. Alegeri locale care ar fi trebuit să fie în iunie dar se pare că tocmai cei care au făcut guvernul mizează pe faptul că oamenii mai uită, au fost mutate sau se vor muta undeva prin septembrie”.

Urmăriți integral emisiunea aici