Dan Dungaciu: „Va ajunge România în curând să răspundă la întrebarea – Pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata?”

TVR 1 | 08.07.2017

Pe 4 iulie a.c., diresctorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” și președintele Fundației Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu, a fost invitat alături de Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, la emisiunea „Europa mea” moderată de Gabriel Giurgiu.

 

În cadrul emisiunii, profesorul Dan Dungaciu a subliniat existența oportunităților și amenințărilor în cadrul noii ecuații a relațiilor UE-SUA.

 

Dan Dungaciu: Depinde pentru cine. Dacă vă referiți la România, situația ar putea fi interesantă. Dar în relația bilaterală trans-atlantică a existat un moment însemnat, după părerea mea, când Donald Trump a venit la Bruxelles și a inaugurat noul sediu al Alianței Atlanticului de Nord pe o agendă americană.

 

În momentul în care europenii și-au asumat o agendă de angajare mai profundă în această asociere militară și s-au constituit tipare relativ precise de evaluare a fiecărui stat (cei 3C), sigur că pe această agendă a venit Trump și a întărit încă o dată afirmația că europenii trebuie să-și asume costurile pentru securitate – celebrul 2%. Ideea de bază a fost că UE are un PIB mai mare decât cel al Statelor Unite – și atunci de ce SUA să plătească securitatea UE? Întrebare care, într-un anumit fel, are un tip de logică, cel puțin la nivel electoral.

 

Pe de altă parte, ceea ce n-a făcut Donald Trump la Bruxelles e că n-a reiterat importanța Articolului 5. Deci n-a spus că Statele Unite își asumă apărarea statelor europene. S-a făcut o corecție cu ocazia vizitei președintelui Iohannis în America, dar după asta, cu ocazia vizitei președintelui României în Germania, d-na Merkel n-a avut o reciprocitate în relația bilaterală.

 

Sigur că ce se așteaptă în acest moment concret este întâlnirea ce va avea loc în marja Summitului G20 în Germania, între Donald Trump și d-na Merkel. Atunci va fi o întâlnire care îi va merge summitului propriu-zis și unde se vor așeza principalele teme de discuție: Acordul de la Paris, relația economică între Statele Unite și UE.

 

Deocamdată, la nivel european, nu e foarte limpede care va fi politica sau proiecția economică a administrației Trump – o chestiune în jurul căreia se poate mai degrabă specula.  Dar sigur, va fi o întâlnire importantă.

 

O altă întâlnire importantă, tot în marja summitului G20, va fi întâlnirea între Donald Trump și președintele Vladimir Putin, care și ea a fost anunțată. Deci, sunt două întâlniri acolo care merită a fi urmărite.

 

În ceea ce privește România, cred că aici lucrurile sunt realmente provocatoare, și poate că ar merita să discutăm mai mult, pentru că la ultimul Consiliu European, dacă vă aduceți aminte, dl. Turk a ieșit exprimându-și punctul de vedere, subliniind trei teme importante: terorismul (a se citi și securitatea), armata comună și Brexit-ul (acesta fiind ostentativ lăsat la coada listei).

 

Ce a fost foarte important e că dl. Tusk a vorbit de trei luni în care statele trebuie să vină cu modul lor de raportare la ceea ce se numește Armata comună europeană. Când tema este prelungită timp de trei luni și urmează lunile iulie și august, este clar că lucrurile sunt deja aproape clarificate.

 

Pe birocrația și pe politicienii inclusiv din România e o presiune, după părerea mea, fără precedent. Pentru că peste trei luni, adică în septembrie, va trebui să vii în întâmpinarea acestei propuneri pe care a făcut-o președintele Donald Tusk și să spui unde te situezi.

 

Urmăriți înregistrarea integrală aici.