Dan Dungaciu, despre prăbușirea avionului malaezian: S-a repus pe agendă conflictul din estul Ucrainei

De Dana Piciu | Interviu apărut pe Agerpres.ro | 17.07.2014

“Prima implicație este că s-a repus pe agendă un conflict și un dosar care până mai ieri era acoperit de evenimente petrecute în alte zone geografice, Orientul Mijlociu reușise într-un fel sau altul să intre în prim plan, să nu mai vorbim de Campionatul mondial de fotbal, dar cu acest eveniment revine în prim plan conflictul din estul Ucrainei și capătă o și mai acută internaționalizare. Din punctul acesta de vedere, de aici înainte, se va discuta altfel despre acest conflict pentru că este vorba de o aducere, inclusiv în zona de politică internă, a acestui conflict, care până acum interesa statele occidentale mai degrabă prin prisma politicii externe. E vorba de cetățeni ai statelor europene importante, occidentale, care au murit în acest accident, deci presiunea, inclusiv pe spațiul politic intern, va fi mai mare”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Dungaciu.

În opinia sa, trebuie văzut cine câștigă și cine pierde din acest conflict, întrucât, cu siguranță, fiecare parte va încerca să îl instrumentalizeze în interes propriu.

REUTERS

“Suspectul principal în acest moment este Mișcarea Separatistă care avea tot interesul să lovească, fie și din greșeală, un avion care venea dinspre Vest spre Est, prin urmare putea să pară că este un avion care vine din spațiul aerian al Ucrainei și care se apropia de teritoriile separatiste. În acest moment, fie și teoretic, suspecții principali ar putea fi acești separatiști, care, însă, dacă ar fi să judecăm la rece, nu aveau nevoie de această internaționalizare, o revenire pe agendă a acestui conflict, pentru că ei încercau să câștige, cum s-ar spune, mai puțin băgat în seamă, teritoriu în zona separatistă”, a menționat acesta.

Dungaciu a arătat că în ceea ce privește Ucraina, aceasta, ”cu siguranță, fără ca asta să însemne vreo acuzație, avea nevoie de acest conflict”.

”Oricât de cinic ar suna, pentru Ucraina este o internaționalizare a conflictului și deja, oficial, de la Kiev au făcut un apel la statele occidentale importante și potente să intervină și să se ocupe de acest dosar mai bine decât au făcut-o până acum. În al treilea rând, Federația Rusă, probabil așa cum face de fiecare dată, va încerca să instrumentalizeze acest caz ducându-l în direcția care o interesează, respectiv în a convinge opinia publică să pună capăt unor asemenea atrocități și să rezolve în acest moment conflictul în situația în care el se află acum. Luând seama de realitățile din prezent, vor aduce pe această logică la masa tratativelor inclusiv separatiștii din Donețk care deocamdată mențin poziții destul de importante. Rusia, în numele luptei pentru pace și soluționare a conflictului, va împinge la masa de negocieri separatiștii din Donețk care se vor vedea parte a conflictului, își vor pune pe masă revendicările și finalitatea acestui tip de negociere va fi ceea ce dorea Rusia de la început, adică pârghii de control al întregii Ucraine prin intermediul unei părți pe care ei o controlează”, a încheiat Dan Dungaciu.

Sursa : Agerpres.ro