Dan Dungaciu: „Nu avem nicio garanție că atacurile nu vor continua. Politica antiteroristă a Europei se va schimba” (VIDEO)

Pro TV | 09.01.2015

Expertul în securitate geo-strategică Dan Dungaciu a răspuns, LIVE, la Știrile PROTV de la ora 19, întrebărilor puse de Andreea Esca despre atacurile teroriste din Franța.

Specialistul a spus că nu există nicio garanție că atacuri similare celor din Franța nu vor avea loc și în alte țări europene, dar și că acestea ar putea reprezenta doar începutul unei confruntări mai ample.

Din păcate nu avem nicio garanție că ele nu vor continua. Senzația mea este că e punctul de plecare a unei confruntări mai ample și că dificultățile, dincolo de cazul în sine, de aici înainte încep. În acest moment cred că Europa trebuie să treacă printr-o serie de întrebări și răspunsuri, probabil în genul celor prin care au trecut americanii după faimosul 9/11.

Întrebarea fundamentală a americanilor atunci a fost „de ce ne-au atacat?” Și două au fost răspunsurile fundamentale: ne-au atacat pentru că am greșit, pentru că am avut o politică externă greșita în Orientul Mijlociu și sute de copii musulmani mor acolo din cauza proastei noastre gestiuni politice. Al doilea răspuns a fost mult mai dur – ne-au atacat mai degrabă pentru ceea ce suntem, nu pentru ceea ce facem. Și dacă ne-au atacat pentru ceea ce suntem, înseamnă că nu avem ce face”, a spus Dungaciu.

61619136

Acesta și-a arătat convingerea că strategia de apărare și cea antiteroristă a Europei se va schimba, în urma seriei de atacuri din Paris.

Dacă mâine am închide reviste de genul Charlie Hebdo sau n-am mai face caricaturi ofensatoare, poimâine putem sta liniștiți că nu vor mai fi atacuri teroriste în Franța sau Europa?

Cu cine ne confruntăm de fapt? Un răspuns greșit ar fi civilizația islamică sau Islamul în general. Asta nu ar face decât să dea apă la moară jihadiștilor, care exact asta încearcă să le demonstreze concetățenilor musulmani care trăiesc bine instalați în societatea europeană: că europenii sunt împotriva Islamului.

Senzația mea este că politica de apărare a Franței va trebui regândită, acest lucru nu se poate întâmpla decât în urma unei crize. De azi înainte politica europeană antiteroristă, am impresia, se va schimba”, a mai declarat Dan Dungaciu.