Dan Dungaciu: „Miza schimbării sistemului electoral din R. Moldova constă în obținerea unei majorități la alegerile din 2018” (VIDEO)

TVR Internațional | 04.03.2017

Deși se află pe poziții aparent ireconciliabile, președintele Dodon și partidele de la guvernare și-au găsit, totuși, o prioritate comună – modificarea Constituției și a sistemului electoral din R. Moldova. Opoziția pro-europeană denunță demersul considerându-l o încercare disperată de auto-conservare a unei puteri corupte sau un „colac de salvare” pentru niște politicieni compromiși.  Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române și președintele Fundației Universitare a Mării Negre a discutat despre aceste aspecte pe 4 martie a.c., la emisiunea „Orizont european” moderată de Miruna Munteanu.

Dan Dungaciu: „Cred că ceea ce doresc și unii și alții, într-o primă instanță, adică partidul majoritar de la guvernare și Partidul Socialiștilor, este să obțină majoritatea în 2018. Personal mă îndoiesc de faptul că Partidul Liberal – a doua componentă de la guvernare, ar dori votul uninominal, mai ales pentru că pentru un partid de formula PL acest vot ar fi o sinucidere în condițiile în care oricum șansele de accedere în viitorul Parlament s-au redus simțitor. […] Sigur că domnul Dodon vinde acest mesaj post-electoral cu privire la dizolvarea Parlamentului, alegerilor anticipate șamd. Nu cred că are vre-o șansă și nici nu sunt prea convins că dorește cu adevărat asta. Igor Dodon dorește să-și întărească partidul deoarece e mult mai ușor să-ți întărești partidul fiind în opoziție ca în 2018 să poți obține o majoritate. Din punctul acesta de vedere, o modificare a Constituției pentru așa ceva cred că este nerealist și e un slogan mai degrabă electoral.

Povestea cu schimbarea sistemului de vot e o chestiune mult mai serioasă pentru că miza e foarte limpede: cum să obții majoritatea în 2018. Pentru Partidul Democrat este limpede că nu poate obține singur 50% din sufragii și are nevoie de un alt partid. Dacă ați citit interviul domnului Plahotniuc într-o agenție de presă agreată, el spune așa: E nevoie de un alt partid de dreapta. A spus asta pentru că Partidul Liberal va avea dificultăți în a trece pragul. Și ați văzut, desigur, la Chișinău un efort de a se face un nou partid de dreapta. De ce e nevoie de el? Pentru că acesta ar putea intra în Parlament și împreună cu Partidul Democrat să obțină 50%. În condițiile în care acel partid de dreapta nu va putea să asigure majoritatea, soluția alternativă este schimbarea sistemului de vot pe filosofia și procedura din Găgăuzia. Acolo Partidul Democrat nu avea aproape niciun candidat, dar a reușit să obțină majoritatea. Din punctul acesta de vedere, schimbarea sistemului de vot ar permite Partidului Democrat – un partid cu acces la resurse și finanțare, ceea ce e foarte important pentru R. Moldova unde circa 90% din populație este dependentă și interacționează cu statul, să obțină majoritatea. Despre asta e vorba în toată această poveste”.

URMĂRIȚI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ A EMISIUNII AICI.