Dan Dungaciu: „Lăsați Rusia să greșească la Chișinău!” (VIDEO)

TVRi | 25.11.2016

Dan Dungaciu, Președintele FUMN, a declarat în emisiunea „Orizont european” (25.11.2016), realizată de Miruna Munteanu pentru TVR Moldova, că ceea ce trebuie să facă acum Uniunea Europeană, inclusiv România, după alegerea ca președinte a lui Igor Dodon este „să lase Rusia să greșească la Chișinău”.

Dacă din 2009 încoace Moscovei i-a fost foarte ușor să gestioneze negativ R. Moldova condusă de forțe declarat pro-europene, acum Rusia a câștigat președinția republicii. E rândul ei la mutare și responsabilitatea ei. Ce va putea furniza Moscova R. Moldova după alegerea unui președinte coborât din fotografia cu Vladimir Putin și care a declarat explicit că există milioane de moldoveni în România diferiți și oprimați de români ? Mai multă prosperitate? Mai multă securitate? Mai multe investiții din Rusia? În realitate, Dodon nu va furniza nimic din toate acestea, pentru că Rusia nu este capabilă de așa ceva. Tocmai acesta este motivul ca Dodon să nu fie dezlipit de Rusia, pentru că așa Rusia va fi exonerată de eșecurile sale. Ar fi o atitudine strategic greșită de a-l decupla pe Dodon de Rusia și de a-l considera un președinte ne-geopolitic. Povocarea Rusiei în R. Moldova în acest moment gestionarea lui Dodon. Este extrem de interesant de urmărit ce va face Rusia. Să nu ne grăbim, amatoristic, să mutăm noi. Să lăsăm Rusia să greșească la Chișinău.

CLICK PE IMAGINE PENTRU A URMĂRI EMISIUNEA INTEGRALĂ (VIDEO)

video

În ceea ce privește rezultatul alegerilor prezidențiale, Dan Dungaciu a declarat că „alegerile s-au pierdut în interiorul R. Moldova”. Maia Sandu, defectuos consiliată, nu a reușit să strângă toate voturile pro-europene, care sunt diverse și merg de la cele unioniste, pro-românești, până la cele ale Partidului Democrat (partidul „familiilor mixte”). După 2009, voturile pro-europene – indiferent de partide – au fost următoarele: circa 815 115 la alegerile din 29 iulie 2009, 966 633 la alegerile din 28 noiembrie 2010, 832 073 la alegerile din 30 noiembrie 2014 (voturile din afară au fost de circa 70 000 la aceste alegeri parlamentare). Maia Sandu a cules doar 766 593, dintre care circa 100 000 din afara republicii. La alegerile anterioare parlamentare din 30 noiembrie 2014, din afară au venit 75876. Dacă facem scăderea și unele ponderări, grosso modo, ar fi o diferență de circa 100 000 de voturi proeuropene pe care Maia Sandu nu le-a accesat. Le-a pierdut. Sunt acolo voturile PD, în bună parte, pe care le-a gestionat extrem de prost din punct de vedere a comunicării politice, dar, probabil, și voturi proeuropene radicale, de tip unionist, antirus (așa numitele voturi „geopolitice”). Fără un exit-poll nu putem avea tabloul precis al votantului, dar cifrele ne spun limpede că alegerile prezidențiale s-au pierdut în interiorul R. Moldova.

În ceea ce privește chestiunea transnistreană, Dan Dungaciu spune că e complet nerealistă ideea unei soluții favorabile R. Moldova, la fel ca și ideea că s-ar deschide oportunități. R. Moldova, instituțiile și societatea civilă, trebuie să aibă grijă ca dezghețarea conflictului – promovată de unii diplomați sau experți – să nu ducă la… inundarea regiunii, adică la transnistrizarea R. Moldova și, ulterior, la translatarea federalizării („statutului special” pentru Transnistria) din R. Moldova în Ucraina (din punctul acesta de vedere, Transnistria este un pericol pentru Ucraina, prin funcția de precedent pe care o poate avea). Transnistria este acum un dosar care trebuie lăsat deoparte.