Dan Dungaciu la RRA: Chișinăul greșește când consideră România o Rusie cu sens opus

Dan Dungaciu | RRA | 13.05.2018

Realizator: La Bucureşti, l-am întrebat pe Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, ce consideră că l-a determinat pe premierul Republicii Moldova să excludă perspectiva reunificării cu România.
Dan Dungaciu: Auditoriul. Tribuna de la care vorbea. Pentru că, altminteri, această negare aproape evidentă, era prezentă în spirit, cel puţin, dacă nu în expresie explicită, în toate discursurile premierului Filip din Republica Moldova cel puţin. Si nu numai ale lui. Ce s-a schimbat în această privinţă este faptul că a spus-o explicit şi că, dacă vreţi, a încălcat un protocol de politeţe. Adică, ni s-a spus explicit ceea ce elita politică şi guvernamentală de la Chişinău gândeşte cu adevărat. Faptul că noi, la Bucureşti, avem, să spunem aşa, o stare de mirare nu este decât expresia faptului că noi mai aveam o stare de iluzionare în ceea ce priveşte discursurile pe care le receptam de la Chişinău, discursuri pe care le receptam de la Chişinău în sensul unei prietenii, amiciţii accentuate – asta era maximumul de tonalitate care ni se livra si livreaza, dar asta din pricina faptului că Republica Moldova era şi este într-o criză economică în care nu are pe cine să sune sau pe cine să se bazeze decât România. Deci noi am primit până acum mesaje prieteneşti si foarte dese este pentru că Republica Moldova a ajuns, după un parcurs european cvasi de succes, a ajuns într-o criză economică şi într-o cădere fara precedent, încât n-o mai bagă în seamă decât Bucureştiul. Dar aceasta apropiere nu este expresia unei dorinţe de reunificare cu România, este expresia unei crize profunde pe care Republica Moldova o parcurge în acest moment şi dl Filip, care este expresia guvernamentală sau, dacă vreţi, vocea cea mai înaltă guvernamentală a regimului care conduce Republica Moldova, n-a făcut decât să verbalizeze la Londra această stare de spirit. Această stare de spirit mie mi se pare însă evidentă în toate gesturile pe care Chişinăul le face astăzi. Cand si daca Republica Moldova isi va reveni mesajele, nu frateti, dar fie si de amicitie, se vor estompa. E o abordare instrumentalizata a Romaniei in acest moment. Pana Chisinaul trece puntea.
Realizator: Pe de altă parte, la fel de net s-a pronunţat premierul Filip pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Dan Dungaciu: Problema cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este, dacă vreţi, o chestiune tot pentru auditoriul occidental. Pentru că ce face Republica Moldova pentru auditoriul occidental este să transmită acestei audienţe ceea ce vrea să asculte. Din păcate, Republica Moldova, şi nu e singura, şi Ucraina într-o oarecare măsură pana inainte de Crimeea, cântă la două piane în acelaşi timp, adică transmite mesajul pe care cel care vrea să-l audă audienta, după un proverb rusesc vechi şi clasic: viţelul deştept mănâncă de două ori sau viţelul deştept suge de la două vaci. Dacă ne uităm însă la ceea ce face Republica Moldova pe dimesiunea estică, o să constatăm că pe dimensiunea estică Moscova laudă Republica Moldova pentru că a deschis negocierile cu Transnistria, adică a început să facă cedări în negocierea directă cu Tiraspolul. Deci din punctul ăsta de vedere primeşte felicitări şi din partea Federaţiei Ruse, pentru că-i face jocul. Dacă e să tragem linie, evident că jocul e de sumă nulă, ca să spun aşa, însă cu un avantaj pentru Est. Pentru că ce face Republica Moldova pe Est, adică apropierea de Transnistria şi succesul în dosarul transnistrean, adică incorporarea Transnistriei, ăsta e scopul final al Moscovei, este mai fezabil decât integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova, care este un vis extrem de îndepărtat. Cel puţin pentru o generaţie, Republica Moldova nu se integrează în spaţiul european. Si atunci sigur că Republica Moldova ştie asta, premierul Filip ştie asta şi atunci spune Vestului ce vrea să audă, pentru că are nevoie de ajutor, de finanţare şi din partea Vestului, dar pe dimensiunea estică îşi rezolvă problemele patriotice moldoveneşti, adică reintegrarea Republica Moldova cu Federaţia Rusă, care rezolvare evident că va fi în termenii Federaţiei Ruse. Va fi o transnitrizare a Republicii Moldova.
Realizator: Pe de altă parte, premierul Republicii Moldova pare să ţină la distanţă în egală măsură tendinţele naţionaliste venite atât dinspre partea României, cât şi dinspre partea Rusiei înainte de alegeri.
Dan Dungaciu: Ideea aceasta, de a fi noi la jumătate faţă de Rusia şi faţă de România, adică faţă de Uniunea Europeană, este vechea poveste a Republicii Moldova din ’90 încoace, care n-a fost în stare să aleagă niciodată şi care se află în criza profundă în care se găseşte astăzi. Pentru că iluzia că poţi face un joc diplomatic abil între Est şi Vest rămâne până la urmă o iluzie. A mai practicat-o şi Ucraina şi uitaţi-vă în ce situaţie se află. Simpla idee că Republica Moldova este egal plasată şi faţă de Vest, şi faţă de Est nu face decât să transmită un mesaj foarte clar Occidentului, dacă ştie să-l citească, şi Bucureştiului. Cum să fii apropiat egal şi de Est, şi de Vest?! Asta înseamnă că până la urmă nici nu contează pentru tine cu adevarat integrarea in UE, ca sa nu mai vorbim de Unire, dacă şi Estul, şi Vestul sunt la fel de apropiate. Asta este un mesaj greşit pe care Republica Moldova îl transmite şi s-ar putea, precum în celebrul Măgar al lui Buridan, care s-a aflat în faţa a două căpiţe de fân, să moară de foame. Deci acesta este un mesaj geopolitic extrem de grav. Faptul că Chişinăul, repet, ne consideră egalul Moscovei doar cu vector cu sens opus, asta este o situaţie, după părerea mea, care ar trebui să fie criticată, în niciun fel aplaudată ca o mare strategie diplomatică sau foarte inteligentă mişcare tactică sau strategică pe care Republica Moldova o face.