Dan Dungaciu despre Unire la emisiunea România 9 (VIDEO)

TVR 1 | 29 martie 2017

Cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la actul Unirii Basarabiei cu România pe 27 martie curent, președintele Fundației Universitare a Mării Negre și directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a fost invitat în cadrul talk-show-ului România 9 (#RO9) moderat de jurnalistul Ionuț Cristache.

Referindu-se la posibilitatea unirii dintre R. Moldova și România, Dan Dungaciu a declarat că, deși subiectul nu este atât de mult abordat la București, asta nu înseamnă că ar putea lipsi pe agenda discuțiilor strategice de viitor.

Dan Dungaciu: „În R. Moldova există o populație vorbitoare de limbă română într-un procent extrem de mare, ceea ce înseamnă că subiectul unirii va fi întotdeauna pe agendă. Referitor la ceea ce s-a întâmpla din 1990 încoace, cred că s-a trecut de la un soi de unionism al versului sau unionism al inimii – când ne iubeam fără să ne cunoaștem, iar Unirea trebuia să fie făcută în numele istoriei strămoșilor noștri, cum ar fi Ștefan cel Mare șamd – o chestiune abstractă care ținea mai mult de vers, nu de proză, și care nu a reușit până la urmă. Totuși, Podurile de flori nu trebuie blamate, mai ales că reprezentau un sentiment profund. Când Grigore Vieru spunea că spre deosebire de ceilalți, el doarea doar să treacă Prutul – asta era o chestiune teribilă la vremea respectivă.

De atunci s-a ajuns la un soi de unionism al minții, care e mult mai pragmatic și nu se gândește doar la trecut, ci și la viitor sau prezent, la copii, nepoți, pașapoarte, posibilitatea de a munci peste hotare etc. Ei bine, această zonă nu ar trebui să ne oripileze, în condițiile în care s-au dat anumite documente STASI în care se spunea despre anumite evaluări ale serviciilor secrete germane din RDG referitor la potențiala unificare, deoarece era o temă și acolo înainte de 1989. Să nu credem că germanii nu se gândeau la asta, spunând că nu există un sentiment unionist puternic, dar că există o atracție economică extrem de profundă a RDG-iștilor față de RFG-iști, adică a germanilor din est în raport germanii din vest. Deci, din acest punct de vedere, nu știm în ce măsură acest unionism al minții va începe să fie lucrativ, dar cine își face iluzia că dacă nu mai vorbim retoric despre Unire, așa cum făceam în anii 1990, deoarece subiectul dispare, s-ar putea să se pripească”.

URMĂRIȚI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ A EMISIUNII AICI.