Dan Dungaciu arată implicațiile nebănuite în disputa Orbán-Macron: Germania va decide EXCLUSIV

Mircea Savin | PSnews | 03.09.2018

La începutul săptămânii a avut loc o nouă dispută între echipa Viktor Orbán-Salvini și președintele Franței, Emmanuel Macron. Emmanuel Macron şi-a asumat miercuri rolul de ”opozant principal” al ”naţionaliştilor” – odată cu apropierea alegerilor europene – pe care i l-a acordat premierul ungar Viktor Orbán, în opinia căruia preşedintele francez este liderul ”partidelor promigranţi”.

În acest context, redacția PSnews.ro l-a contactat pe expertul în politică externă, președintele Fundației Universitare a Mării Negre Dan Dungaciu, pentru a-i solicita o analiză a jocurilor politice care se fac la nivel european între Viktor Orbán, Salvini, Macron, dar și ce rol mai are Germania. Astfel, profesorul universitar creionează tabloul relațiilor internaționale în plan european și identifică mai multe aspecte esențiale de remarcat pentru tragerea unor concluzii: „migrația a devenit principala temă politică a Europei” și felul în care se configurează unele partide politice, atât naționale cât și europene: „până acum au fost două tipuri de răspunsuri. Primul a fost apariția de partide populiste care au abordat această temă pe care partidele de mainstream nu au abordat-o și al doilea tip de răspuns a fost transformarea partidelor de mainstream în partide populiste”.

Discuția pe care o lansează analistul de politică externă Dan Dungaciu gravitează în jurul jocurilor pe care Viktor Orbán și Salvini le fac: „Orbán vrea să transforme familia popularilor europeni într-o formațiune mai populistă, mai naționalistă”, iar Salvini dorește „ca în Parlamentul European să se constituie o ligă a suveraniștilor foarte puternică adică să fie un soi de al treilea pol, al naționaliștilor europeni care vot intra acum în Parlamentul European și vor să facă o nouă familie europeană”. Referitor la Macron, profesorul universitar remarcă că a căzut în capcana de a intra în dispută cu Orbán și Salvini,„delimitându-se și el într-un fel de ceilalți doi și accentuând și mai puternic clivajul dintre cele două câmpuri politice”.

Mai mult, Dan Dungaciu nu scapă din vizor nici România despre care trage un important semnal de alarmă: „sigur că ar fi interesant ca și România să joace ceva, dar în momentul de față nu joacă nimic, absolut nimic”.

„Prima concluzie pe care trebuie să o tragem este că migrația a devenit principala temă politică a Europei. Eu nu spun că este cea mai importantă temă pentru Europa. Eu spun că este cea mai importantă temă politică și din perspectiva alegerilor europarlamentare și în perspectiva altor alegeri locale care stau să se desfășoare în spațiul european, referindu-mă la cele naționale. Cele mai recente vor fi alegerile din Suedia. O să vedem că și la nivel european și la nivel național migrația devine cap de afiș. Că este bine, că nu este bine este cu totul și cu totul altă discuție. Aceasta este o realitate de fapt. Nu este o realitate cu valoare morală, dar este o realitate de fapt. 

A doua chestiune este legată de care pot să fie răspunsurile europenilor la o asemenea provocare. Până acum au fost două tipuri de răspunsuri. Primul a fost apariția de partide populiste care au abordat această temă pe care partidele de mainstream nu au abordat-o și al doilea tip de răspuns a fost transformarea partidelor de mainstream în partide populiste. Într-o oarecare măsură este și cazul lui Viktor Orbán, este și cazul Olandei în care un partid liberal devine populist care să se lupte cu partidele populiste. Așadar, sunt două tipuri de răspunsuri.

În discuția care ne interesează este foarte semnificativ următorul aspect: ce joacă Orbán?  Orbán are un partid de mainstream care joacă o carte populistă. Orbán este într-un partid de mainstream atât în Ungaria, dar și la nivel european întrucât partidul Orbán este în familia popularilor deci este în familia cea mai importantă practic la nivel european, iar Orbán vrea să rămână acolo, cel puțin așa discută. Ceea ce joacă Orbán în acest moment este cartea transformării familiei PPE într-o familie populistă pentru ca o familie populistă alături de popularii europeni să nu se poată naște. Altminteri spus este mutarea discuțiilor la nivel național, partidul de mainstream să devină populist pentru a nu permite unui partid populist să se nască, la nivel european. Orbán vrea să transforme familia popularilor europeni într-o formațiune mai populistă, mai naționalistă în așa fel încât să nu se constituie un alt grup parlamentar la nivel european care să facă concurență. Acesta este jocul lui Orbán. 

Care este jocul lui Salvini din punctul acesta de vedere? Salvini este într-o situație mai proastă. Partidul lui nu este reprezentat deocamdată la nivel european, nu este nici în familia europenilor. Este genul de partid populist care a venit împotriva partidelor de mainstream. Nu este un partid de mainstream care s-a transformat într-un partid populist cum este cel al lui Orbán. Atunci sigur că pentru el situația este puțin mai delicată pentru că în Italia ceea ce vrea Liga Nordului este ca în Parlamentul European să se constituie o ligă a suveraniștilor foarte puternică adică să fie un soi de al treilea pol, al naționaliștilor europeni care vor intra acum în Parlamentul European și vor să facă o nouă familie europeană

Orbán vrea altceva și deși cei doi în acest moment sunt practic coechipieri în această bătălie împotriva migrației cu nuanțe foarte mari între ei, planul lor politic la nivel european, la nivelul Parlamentului European este altul, dar este un joc care merită să fie urmărit. Din acest punct de vedere, deși există diferențe politice semnificative între ei, dușmanul comun al celor doi este evident Macron. Nu aș spune că analiza lor va fi foarte subtilă și desigur că nuanțele sunt mult mai mari, dar politic vorbind ei au dreptate să identifice un dușman pentru că este mult mai ușor să duci lupta politică. Este mult mai clar. În politică trebuie să identifici foarte clar cine este prietenul, cine este dușmanul pentru a-ți mobiliza trupele și electoratul. Orbán a spus foarte clar: „eu sunt împotriva lui Macron”, iar Macron, din tabăra progresiștilor, a căzut în această capcană într-un fel, delimitându-se și el într-un fel de ceilalți doi și accentuând și mai puternic clivajul dintre cele două câmpuri politice. Din punctul acesta de vedere asistăm de fapt la o bătălie pentru Parlamentul European într-o primă instanță, dar în a doua instanță pentru modul în care se va așeza în Parlamentul European votul naționalist-populist antimigrație. Se va așeza ca o fracțiune europeană de sine stătătoare sau se va așeza în interiorul PPE, așa cum vrea Viktor Orbán. Aceasta este bătălia la care asistăm și este fascinant de urmărit. Sigur că ar fi interesant ca și România să joace ceva, dar în momentul de față nu joacă nimic, absolut nimic, a spus profesorul universitar.

Chestionat despre rolul pe care îl mai joacă Germania în această ecuație, Dan Dungaciu a evidențiat că„tot Germania va decide până la urm㔄Merkel are două soluții la dispoziție: să lupte fățiș și să încerce să îi elimine de pe scena politică ceea ce este foarte complicat pentru că trendul nu este în favoarea doamnei Merkel, iar al doilea este să se radicalizeze partidul popular adică să fie mai radical decât bavarezii. Ei, asta este marea problemă și în funcție de cum se va mișca politica germană vom vedea inclusiv la nivelul Parlamentului European dacă partide de tip Orbán sau Liga Nordului vor fi primite în rândul popularilor europeni, adică o radicalizare a popularilor europeni sau partidele de tipul Niga Nordului și alte partide nou-venite în Parlamentul European vor trebui să facă un joc separat adică să joace în altă familie europeană”.

„În ceea ce privește Germania, tot Germania va decide până la urmă pentru că Germania în acest moment a făcut o greșeală radicală. Greșeala pe care a făcut-o Germania este cea mai mare greșeală politică din istoria țării de după Al Doilea Război Mondial. Avertismentul era următorul: „nu lăsați extrema liberă, nu lăsați extrema dreaptă liberă!”, adică nu permiteți ca un partid să se nască în Germania de extremă dreaptă și să ajungă semnificativ adică să între în Parlament. Asta a făcut Merkel. Merkel a făcut acestă greșeală. A lăsat extrema dreaptă liberă, iar acum Germania se află într-o mare dilemă: Cum merge mai departe? Cum luptă cu acest partid? Din păcate, are două soluții la dispoziție: să lupte fățiș și să încerce să îi elimine de pe scena politică ceea ce este foarte complicat pentru că trendul nu este în favoarea doamnei Merkel, iar al doilea este să se radicalizeze partidul popular adică să fie mai radical decât bavarezii. Ei, asta este marea problemă și în funcție de cum se va mișca politica germană vom vedea inclusiv la nivelul Parlamentului European dacă partide de tip Orbán sau Liga Nordului vor fi primite în rândul popularilor europeni, adică o radicalizare a popularilor europeni sau partidele de tipul Niga Nordului și alte partide nou-venite în Parlamentul European vor trebui să facă un joc separat adică să joace în altă familie europeană, în altă familie politică în afara celor de mainstream. Aceasta este o provocare, dar decizia va fi la nemți pentru că ei vor decide până la urmă și prin forța politică și de prestigiu și din toate punctele de vedere cum se vor mișca lucrurile. Deocamdată Orbán are o mică mare polemică cu Merkel el dorind să radicalizeze popularii europeni, dar să vedem ce va spune și doamna Merkel și cum vor ieși zarurile alegerilor europarlamentare’‘, a conchis Dan Dungaciu pentru PSnews.ro.