Conferința Moltaqa (1-2 decembrie 2014)

De Bianca Dragomir | FUMN | 03.12.2014

Conferinţa Moltaqa

Între 1-2 decembrie 2014, Anna Lindh Foundation (ALF) a organizat o întâlnire în Alexandria, Egipt, la care a invitat reprezentanţi ai societăților civile din cele 43 de țări ale programului EuroMed, majoritatea dintre ei foşti participanţi în programul Dawrak. Lansat în anul 2012, programul „Dawrak- Cetățeni pentru dialog” facilitează dialogul intercultural dintre diferite comunităţi şi entităţi ale societății civile din ţări arabe şi state europene, toate din zona euro-mediteraneană.

Au răspuns invitaţiei în jur de 200 de participanți, majoritatea din țări arabe, dar şi din state europene precum România, Spania, Italia, Irlanda, Serbia, Polonia, Franța. Conferinţa şi-a propus să sublinieze reuşitele, dar şi provocările fundaţiei din cei trei ani de implementare a Dawrak.

Eu am reprezentat Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie si Retorică (ARDOR – www.ardor.org.ro), in calitate de beneficiar al programului Dawrak în Iordania, dar şi al unei linii de finanţare din partea ALF, care a permis asociaţiei mele să deruleze un program de dezbateri cu studenţi alături de asociaţia parteneră din Iordania, Amman – Leaders of Tomorrow.

Workshopurile şi sesiunile de discuție au fost susținute de beneficiari ai programului, invitaţi experţi și membri ai fundației. Mai multe detalii despre subiectele enumerate mai jos se regăsesc pe pagina fundaţiei.

 “Let’s Connect ! (Promoting Exchange)”
 “Citizenship Learning (Education tool kit simulation)”
 “Youth Move Locally” (Youth Participation in local life)”
 “Youth in Dialogue (Young Arab Voices)”
 “Arts Reaching Society”
 “Reaching Society and Identification of Beneficiaries”
 ”Spaces for Dialogue”
 “Reporters Across Cultures”
 “Experiencing Dialogue”
 “Intercultural Competences”

IMG2

Experienţa mea ca beneficiar al Dawrak şi impactul în asociaţia pe care o reprezint

Am participat la programul Dawrak în martie 2013, derulându-mi activitatea la sediul asociaţiei partenere Leaders of Tomorrow din Amman. Atât eu şi asociaţia pe care o reprezint (ARDOR), cât şi Leaders of Tomorrow (LoT) împărtăşim interesul pentru dezbaterile academice, ca instrument de educaţie non-formală. Prin urmare, colaborarea noastră în cadrul Dawrak s-a concentrat pe întărirea iniţiativei de dezbateri a LoT, denumită Diwanieh. Aceasta îşi propune să transforme spaţiul public din Iordania într-un spaţiu al dezbaterii şi discuţiei libere şi informate, pe teme de interes general, de multe ori tabu, implicând atât tineri cât şi diferiţi actori ai societăţii civile iordaniene şi factori de decizie.

În acest context, am contribuit la acţiunile LoT din acea perioada a anului:

– am organizat unui eveniment de dezbateri publice într-o piaţă centrală din Amman, pe subiectul controversat referitor la limitările drepturilor cetăţeneşti ale femeilor care se căsătores cu un non-Iordanian şi ale familiilor acestora
– am susţinut sesiuni de training de dezbateri pentru tinerii care activează în carul LoT şi urmau să participe la Diwanieh
– am creat un manual de dezbateri pentru începători, integrat într-un manual de organizare a Diwanieh, care va putea fi folosit de toţi cei interesaţi de a prelua această îniţiativă în altă ţară arabă
– am oferit consultanţă pentru LoT în scrierea de proiecte/ abordarea unor finanţatori cu care asociaţia mea a colaborat în trecut.

În continuare, un membru al LoT a beneficiat de experinţa de lucru în cadru ARDOR, petrecând luna mai din 2013 în Bucureşti, locuind alături de mine.

Ţinând cont de relaţia bună pe care am creat-o cu LoT în acest timp, tot în 2013 am aplicat în parteneriat la o linie de finanţare a ALF.

Proiectul nostru se numeşte Diwanieh meets Closer2Oxford şi se află la intersecţia celor două programe tradiţionale ale asociaţiilor noastre: Clsesr2Oxford, program de dezbateri online şi publice cu studenţi, premiat ca cel mai bun proiect educational la Gala Societăşii Civile, şi proiectul Diwanieh, singurul program de dezbateri publice din Iordania. Mai multe detalii despre acest proiect în parteneriat se găsesc pe www.closer2oxford.ro/en.

În cadrul Moltaqa m-am bucurat să mă reîntâlnesc cu partenerii de proiect, atât cu Sami Hourani, preşedintele Leaders of Tomorrow, cât şi alţi doi membri ai asociaţiei. Împreună am discutat despre posibilitatea continuării proiectului nostru şi extinderea acestuia în alte ţări arabe. Ţinând cont că la întîlnirea din Alexandria erau mulţi membri activi ai societăţilor civile din ţările arabe din zona EuroMed, am avut prilejul să discut cu câţiva dintre ei despre proiectele lor şi să sondez interesul lor pentru dezbateri, ca instrument de comunicare civilizată şi educaţie alternativă.

Deasemenea, mă bucur că am avut ocazia să cunosc mai indeaproape experienţa altor participanţi ai Dawrak şi să discutăm punctele forte dar şi punctele vulnerabile ale acestui program, pe care ulterior le-am transmis către ALF în sesiunea de feedback.

IMG1