Dan Dungaciu: Ambasadorul Kuzmin și-a depășit de nenumărate ori mandatul atunci când a servit în Republica Moldova

Dan Dungaciu | Digi24.ro | 10.06.2016

Rusia trimite un nou ambasador la București. Valerii Kuzmin va fi noul ambasador al Federaţei Ruse în România. Acesta  îl va înlocui în postul de la Bucureşti pe Oleg Malginov, conform unui decret emis deja.

Valerii Kuzmin a mai activat ca diplomat în Libia şi Tunisia și a fost ambasador al Rusiei la Chişinău. „S-a remarcat în Republica Moldova în anul 2012, atunci când un pacificator rus l-a împușcat mortal pe Vadim Pisari în zona de securitate. Atunci Kuzmin a declarat că Pisari era în stare de ebrietate, fapt ce nu s-a confirmat în urma expertizei medico-legale”. Iar pe vremea când se afla la Chișinău, nu s-a sfiit să critice România.

Prof. Univ. dr. Dan Dungaciu, președintele FUMN, în direct la Digi 24, a declarat că o acceptare din partea statului român a avut loc în pofida unor semne de întrebare cu privire la această candidatură, în sensul în care ambasadorul Kuzmin și-a depășit de nenumărate ori mandatul atunci când a servit 5 ani de zile în Republica Moldova. Pe lângă ce s-a spus, au fost nenumărate alte ieșiri publice ale domniei sale. În 2009 se exprima cu privire la curricula școlară din R. Moldova, criticând faptul că-n R.Moldova se predă Istoria Românilor, materie pe care o contesta pentru că nu punea la baza formării poporului român importanța dimensiunii ruse. În 2011 vorbea de ocupația germano-română, fascistă, a Basarabiei, iar tot în 2011 a avut o declarație fabuloasă când Duma de Stat a deschis centre de votare în Transnistria, pe malul stâng al Nistrului, fără nici o consultare cu Chișinăul, iar ambasadorul Kuzmin într-un cinism absolut fabulos a răspuns oficialilor de la Chișinău: „voi oricum nu controlați malul stâng, ce sens are să vă mai întrebăm”.  Din puncut acesta de vedere și-a depășit de nenumărate ori mandatul, sigur că niciodată nu a fost sancționat de autoritățile de la Chișinău, care nu au în genă faptul că trebuie să mai pedepsească, eventual să avertizeze, și diplomații ruși. Doar diplomații români, cel puțin vreo cinci, au fost expulzați din Republica Moldova.

Cel puțin din punctul acesta de vedere, sigur că este o numire problematică și este limpede că atunci când a făcut această numire, președintele Putin a știut ce face. A trimis României, un ambasador care știe bine spațiul, știe bine dosarul Republicii Moldova, știe bine dosarul transnistrean și la trimis în România dând un semnal, inclusiv pe relația bilaterală, că va viza și Republica Moldova și Transnistria, ceea ce cred că va fi de urmărit de aici înainte.

Puteți urmări intervenția în direct începând cu minutul 44:00