Dungaciu: „Republica Moldova nu are nicio soluţie de securitate”

Ana Maria Lazăr | InfoPrut.ro | 30.10.2014

Republica Moldova nu are în momentul de faţă nicio soluţie de securitate şi această problemă este cea care aduce pe agendă relaţia NATO cu Republica Moldova, crede geopoliticianul Dan Dungaciu.

„Suntem, în regiunea noastră, sub spectrul unei confruntări militare, al unui război care s-a petrecut în Ucraina, prin urmare, semnalul care a fost trimis acestei regiuni este că orice problemă ţine de securitate. Nu poţi construi nimic temeinic dacă nu ai asigurat un cadru de securitate care să-ţi permită să te mişti coerent, fie că e vorba de economie, social, politic sau cultural”, a declarat Dungaciu în cadrul dezbaterii „NATO și securitatea regională. Cazul Republicii Moldova”.

Directorul ISPRI spune că „există o intensitate a acestui sentiment, resimţit mult mai acut în Republica Moldova decât în România”, 70% din populaţia de peste Prut fiind preocupată de problema securităţii, potrivit unor sondaje de opinie realizate în Republica Moldova, citate de Dungaciu. ”În Republica Moldova, sentimentul acesta de război şi de iminenţă a războilui este mult mai puternic şi perceput ca atare de populaţie.”

DSCN0167

Neutralitatea Republicii Moldova, consfinţită prin Constituţie, nu oferă nicio garanţie în cazul unei confruntări, singura variantă viabilă fiind aderarea la NATO, în opinia lui Dan Dungaciu.

„La Curtea Constituţională există o interpelare depusă de deputatul Valeriu Munteanu, apropo de constituţionalitatea articolului 11 din Constituţie, care se referă la neutralitatea Republicii Moldova şi a trupelor străine pe teritoriul său, pentru că la momentul adoptării Constituţiei, 1994, erau deja trupe străine pe teritoriul său”, a mai spus Dungaciu.

De asemenea, Dan Dungaciu a mai spus că problematica NATO nu este, în sine, explozivă, amintind că„Ucraina a păţit ce a păţit nu pentru că s-a integrat în NATO, nici măcar că s-a integrat în Uniunea Europeană, ci pentru că a semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.”

Problema NATO vine ca o consecinţă a exploziei regiunii din cauză că s-a pus problema Acordului de Asociere,a mai punctat Dan Dungaciu.