„Dialoguri@MAE” pe tema „Contribuţiei României la consolidarea formatelor de cooperare la Marea Neagră – oportunităţi şi provocări” (VIDEO)

O nouă sesiune de dezbateri interactive „Dialoguri@MAE” dedicată analizei stadiului şi perspectivelor cooperării în regiunea Mării Negre, precum şi prezentării obiectivelor  preşedinţiei Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) deţinută în prezent de România – cea de-a 5-a în decursul celor 23 de ani de existenţă a Organizaţiei, a avut loc în data de 18  septembrie 2015.

Evenimentul a fost deschis de Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, în calitate de Președinte-în-Exercițiu al OCEMN, iar în cadrul acestuia au mai vorbit, ca invitați speciali, profesorul Dan Dungaciu, Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Președintele Fundației Universitare a Mării Negre din România și ambasadorul Michael Christides, secretarul general al Secretariatului Internaţional Permanent al OCEMN.

Discursul Președintelui Fundației Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu, în cadrul dezbaterii 

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat în discursul său faptul că, pentru România, colaborarea regională a statelor din zona Mării Negre a fost şi rămâne una dintre preocupările prioritare de politică externă, iar OCEMN – ca platformă care reuneşte 12 state din regiune – are rolul de a crea pentru toate aceste state, prin intermediul cooperării economice, interese reciproce comune care, la un moment, dat vor putea fi suficient de puternice pentru a crea încrederea necesară pentru a reglementa pe căi paşnice diferendele dintre ele. „Prin contribuţia sa specifică în domeniul economic, OCEMN poate avea rolul său în normalizarea situaţiei regionale. Sub egida sa, este necesară articularea mai bună a cooperării economice inter-guvernamentale în mod efectiv, astfel încât să se realizeze atmosfera necesară pentru ca statele respective să îşi reglementeze problemele pe căi politice, în conformitate cu principiile dreptului internaţional.”, a subliniat ministrul afacerilor externe.

Dan Dungaciu a precizat că,  e foarte greu să vorbești despre Marea Neagră astăzi, dacă nu ești diplomat. „E greu pentru că situația din regiune este de așa natură încât e dificil să o abordezi. Aproape nu mai avem instrumentele cu care să o abordăm și de aceea, de multe ori, preferăm să o lăsăm alături, pentru alte vremuri. Astăzi, o să mă centrez în jurul unui concept nu în primă instanță „Security Trusts”, dar securitate ca atare. Am să pornesc de la acesta pentru că el este povestea nespusă de la Marea Neagră. E vorba despre acest subiect la care nu ne mai referim și pentru că nu ne mai referim, repet, îl lăsăm deoparte. E o problemă pe care noi cei de la Marea Neagră, din România, nu putem să o lăsăm fără nici o perspectivă pentru că Marea Neagră chiar dacă nu mai este în modă, e un subiect care ne privește, chiar dacă nu mai este de foarte mare actualitate strategică, e un subiect care atunci când va reveni în actualitatea strategică, nu putem să nu știm să-l abordăm. Ce înseamnă securitate? La ce mă refer când spun securitate? De obicei când spunem securitate, ne referim la ceva care trebuie construit în jurul nostru în așa fel încât să ne simțim cât mai protejați. Construim în jurul nostru mecanismele cele mai eficiente.

O dimensiune a securității care vreau să o reamintesc aici, e că securitatea trebuie construită în mintea celuilalt, aceasta e o perspectivă a securității. Nu e suficient să-ți construiești securitatea în jurul tău dacă n-ai construit-o în mintea celuilalt. E un punct de plecare pe care putem să-l abordăm atunci când vorbim, inclusiv, de Marea Neagră.”, a declarat Dan Dungaciu.

În continuare, Dan Dungaciu a punctat despre carența principală a Mării Negre care s-a adeverit o dată cu revizuirea Parteneriatului Estic şi a politicii de vecinătate, tocmai pentru că dimensiunea de securitate lipseşte. Despre faptul că fără conceptul de securitate în mintea celuilalt „construcțiile pe care le facem pe Marea Neagră o să capete aerul unor forme fără fond. Fără securitate, nu poate exista cooperare”, a conchis acesta.

La acestea, Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a subliniat că „pentru prima oară la summitul NATO din Marea Britanie referirea la Marea Neagră a fost una clară. S-a spus că securitatea Mării Negre este o componentă esenţială a securităţii spaţiului euroatlantic”, arătând că în contextul anexării Crimeei şi a susţinerii războiului separatist din estul Ucrainei de către Rusia, interesul pentru această regiune a crescut.

Foto MAE 1