De ce s-au tensionat relaţiile dintre români şi unguri? Sociologul Darie Cristea: „Sunt mize politice meschine”

O manifestaţie desfăşurată la Târgu Mureş care a degenerat şi o declaraţie a europarlamentarului român de origine maghiară László Tökés au inflamat din nou relaţiile dintre români şi maghiari.
Călin Nicolescu, redactor-şef adjunct Adevărul, Darie Cristea, sociolog INSCOP, şi Cristian Delcea, jurnalist Adevărul au discutat despre evenimentele din ultimele zile care au inflamat din nou scena publică. Discuţia a readus în atenţia publică Barometrul de opinie publică ”Adevărul despre România” în care sunt analizate relaţiile dintre români şi maghiari şi care încearcă să identifice cauzele tensiunilor.
Darie Cristea: Sunt nişte mize politice. Nu atât geopolitice, cât mize meschine politice, înclusiv în declaraţia dlui Tokes de la Bruxelles. Luna martie este probelmatică din punctul de vedere al relaţiilor dintre români şi unguri ca urmare a zilei maghiarilor. În 2012, mi s-a părut ciudat că USL a refuzat UDMR la guvernare, pentru că atunci nu puteau pune condiţii. Acum, când avem europarlamentare şi prezidenţiale, UDMR a pus condiţii. Participarea UDMR la guvernare nu a fost tocmai o chestie proastă. A fost mai bine pentru stabilitatea politică în România. În realitate, slăbire UDMR din ultima vreme a generat loc pentru partide care au venit cu modalităţi mai radicale de exprimare. Văd că acum nu mai este nicio problemă cu steagul secuiesc, după ce în 2013 a ieşit scandal.Unii au căpătat simpatie faţă de steagul secuiesc şi aşa a devenit simbol politic.

Cristian Delcea: Cred că ar fi interesant un sondaj exclusiv pe judeţele maghiare, să vedem cum se raportează populaţia la aceşti lideri.

Darie Cristea: Cred că impune nişte costuri uşor mai ridicate decât un sondaj naţional. Trebuie să deplasezi mai mulţi oameni acolo. Dacă faci un sondaj în oraşul Călăraşi, poţi ieşi mai scup decât ai face unul pe întreaga ţara. E o diferenţă foarte mare între comunitatea maghiară din Harghita şi Covasna şi alta din alte judeţe. Ţine de mai multe aspecte: cât de mult realţionează cu românii, ţine cont de religie. Problema acum este viaţa cotidiană. Discuţia cu dacii şi cu hunii nu ne ajută.

Cât de mult cântăresc declaraţiile lui Tokes?

Cristian Delcea: Declaraţiile lui Tokes sunt importante. La extreme, atitudinea publică se construieşte şi politic. Dacă de dimineaţă până seară sunt prezentate stfel de probleme, presiunea ar putea să crească. La Târgu Mureş a fost nevoie să se împrumute protestatari, ceea ce reflectă mai bine situaţia din teren.

Despre Vona Gabor, liderul Jobbik:

Darie Cristea: O soluţie legală nu s-a găsit, deşi s-a mai vorbit despre acest lucru şi în vara anului trecut. Aşteptăm o soluţie juridică din partea consilierilor juridici, parlamentarilor, etc. Avem şi ghinionul că suntem în luna martie, cu semnifiocaţie specială pentru maghiari, suntem şi în an electoral. Există o stare de apatie destul de importantă a populaţiei în întreaga Europă. Publicul radical este mai uşor de mobilizat la urne. Tokes nu este un tip necredibil la Bruxelles, el a fost băgat în seamă şi mesajul său poate prinde în această zonă. Candidatura lui Tokes în Transilvania pune în pericol intrarea UDMR în Parlamentul European.

Despre Tokes şi Rusia:

O serie de declaraţii de acest gen nu o să aibă un efect geopolitic fundamental. Dar e o modă să se rediscute problema de stat, minorităţile, dar este evident că în această zonă se va marşa pe astfel de calcule. Vorbind de 89, nu cred că e cazul să-l regretăm pe Ceauşescu pentru că ne-a dezamăgit domnul Tokes.

Cristian Delcea: Am fost la unul din cele mai bune licee din Miercurea Ciuc şi directorul de acolo ne-a spus că este foarte mulţumit de cum îi tratează România. Oamenii de acolo tind să spună: „Nu ne includeţi pe noi în jocul politicenilor”. Lucrurile sunt mult mai aşezate acolo, în Harghita şi Covasna. Am putut să cumpărm pâine în limba română, nu ne-a bătut nimeni, am vorbit româneşte tot timpul. Românii ar trebuie săîştie lucrurile astea. În Secuime eşti totuşi în România, nu în altă ţară.

Citeste mai mult: adev.ro/n2bl3a