Darie Cristea: „Comparativ cu Estul Europei, România a reuşit performanţa politică de a nu avea partide care să promoveze extremismul” (VIDEO)

De Elena Dumitru | Interviu publicat pe Adevărul.ro | 03.06.2014

Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei din cadrul Consiliul Europei a lansat Raportul privind România, care vizează progresele statului român în acest domeniu, în ultimii şase ani. Sociologul INSCOP, Darie Cristea, activistul pentru drepturile omului, Ciprian Necula şi corespondentul Adevărul la Bruxelles, dezbat la Adevărul Live, problema rasismului în România şi recomandările ECRI.

 

Darie Cristea: Cinstit vorbind, orice societate are o doză de rasism şi de autocentrism. Depinde de istoria fiecărei zone în ultimă instanţă. Aici, în estul Europei, avem hărţi care se suprapun. România nu diferă de estul Europei, dar noi am reuşit însă – iar asta este o performanţă politică – să nu avem partide care să promoveze formal extremismul. Chiar şi PRM, care era campionul extremismului, a căzut într-o zonă mondenă mai degrabă.

Sunt grupuri în România care chiar se laudă când iau o astfel de amendă.  În România, asta e interesant, dincolo de rasismul care ţine de naţionalism, există tot felul de cercuri care se revendică la extrema dreaptă, spre exemplu. Este ceva care, în ultimii ani, li se pare că ţine de cultură. Îmi place să compar votul de la europarlamentare cu votul de la Eurovizion. Cumva, nu mai iau în serios aceste alegeri, ci votează ceva care să atragă atenţia.

În momentul în care a apărut scandalul cu steagul secuiesc, la noi, într-o parte a mass-media, s-a construit o reacţie foarte proastă. La un moment dat s-a creat o impresie că acest steag, un artefact cultural, ar fi o încercare de asumare a acestui steag, cumvă că-i jignim pe aceşti oameni dacă nu le permitem arborarea acelui steag.

S-a construit o dramă a acestui item cultural, a devenit atât de important, a ţinut capul de afiş şi, în final, a apărut în acest raport deşi nu era cazul.

Nu există caz de politician de care să se delimiteze instituţia pe care o conduce din cauza unui caz grav de discriminare.

La câte demonstraţii au fost pentru steagul secuiesc, din niciuna nu a ieşit vreun incident violent.

Ni se recomandă să eliminăm pragul electoral pentru că reprezentanţii minorităţilor nu pot ajunge în Parlament. Deci ei nu ştiau că, în România, Constituţia garantează locuri în Camera Deputaţilor pentru câte un reprezentant al fiecărei minorităţi.

Vezi înregistrarea integrală a emisiunii AICI.

646x404