Dan Dungaciu: „Ungaria își mai îndeplinește un obiectiv apropo de România – aduce în siajul său Transilvania” (VIDEO)

RealitateaTV | 07.02.2018

În cadrul emisiunii „Jocuri de putere” de la Realitatea TV, președintele FUMN și directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a vorbit despre contextul intereselor regionale ale Ungariei în raport cu România și vizita șefului de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, în București.

Dan Dungaciu: „Dacă ar fi să vorbim pe șleau, cum ați sugerat dumneavostră, cred că niciodată în ultimii douăzeci sau douăzeci și ceva de ani România nu s-a aflat într-o poziție de subordonare și de umilire mai mare decât se află astăzi. Este, din punctul ăsta de vedere, în opinia mea un fapt fără precedent.

Uitați-vă doar la vizita propriu zisă. Timp de șapte ore un ministru de externe care are jumătatea vârstei ministrului nostru de externe, a aliniat numărul doi, numărul trei și ministrul de externe din România și a rezolvat toate problemele cu care a venit pe agendă. S-a întors la Budapesta în condițiile în care ministrul nostru de externe nu este niciodată primit să se întâlnească cu premierul Ungariei.

În aceste condiții, în pofida declarațiilor care s-au făcut, ministrul de externe al Ungariei i-a aliniat pe toți așa cum cred că nici Rex Tillerson dacă vene nu era o asemenea mobilizare.

S-a semnat un memorandum care prevede, printre altele, ca tot gazul românesc din Marea Neagră să fie livrat Ungariei până în 2020-2022. 4,4 miliarde de metri cubi de gaze.

Prima întrebare e tehnică: Ce e cu acel memorandum? Cine l-a avizat? A trecut prin Guvern? Când a trecut prin Guvern? Are și el o viză de la Președintele României care, până una alta, e însărcinat cu viziunea de politică externă?

Acum, sigur se va spune că e o chestie tehnică. Dar pe relația cu Ungaria, nici un meci de fotbal nu e doar un meci de fotbal. Și un meci de fotbal e politic, ca să spun așa. Pe relația cu Ungaria, aici trebuie privit în ansamblu și în perspectivă (…)”

„În al doilea rând, de fapt despre ce este vorba…Ungurii și-au asigurat prin acest memorandum garanția că în 2020 vor lua gazul românilor din Marea Neagră și vor avea cea mai bună protecție în momentul în care piața europeană va primi gaz din Federația Rusă prin conducta germană de la Nord Stream 2 și nu prin Ucraina. Ce înseamnă asta?

Ungurii au făcut un calcul și și-au dat seama că în 2020 dacă se construiește, nu e deloc întâmplător, Nord Stream 2, deci conducta care pleacă direct din Rusia în Germania, asta face ca gazul care ajunge direct în Germania să fie cam 2/3 din cantitatea totală a gazului rusesc care ajunge în Europa. Deci Ucraina va fi scoasă din discuție. În momentul acela Ucraina va pierde 2% din PIB și probabil că va intra în criză.

În paranteză fie spus, cine spune că Ucraina se va ridica în condițiile în care e dependentă de gazul rusesc, pentru că primește bani, taxele prin cele două conducte care duc gaz din Rusia în Uniunea Europeană, cred că exagerează.

Dacă rușii își construiesc gazoductul Nord Stream vor trimite gazul prin Germania. Victimele colaterale sunt două state din apropierea nostră: Ungaria și Slovacia. Și Ungaria și-a dat seama că dacă în 2020, dacă rușii vor face această mișcare și vor dori să îngenuncheze Ucraina definitiv, atunci ei vor rămâne fără gaz. Și atunci au spus De unde putem să luăm noi gazul ăsta? Ne ducem la români pentru că românii oricum nu au ce să facă cu el. Și suntem în situația în care construim pe banii statului conducta, stația de transfer, iar OMV-ul vinde tot gazul direct în Ungaria.

Economic vorbind, România nu câștigă aproape nimic. Pentru că nici nu-l depozitează și nici nu-l procesează. Ponderea nu va fi foarte mare. Deci mari succese nu sunt, dar tu dai o garanție că Ungaria va rămâne în picioare chiar dacă Federația Rusă îți va schimba ruta de transport al gazelor spre Europa. Și ungurii aici au bifat.

În al doilea rând, ungurii își continuă proiectul lor de pivot regional din toate punctele de vedere. (…) E jumătate cât România, fără gaz, fără petrol, fără ieșire la mare și care e hub regional. Pentru că ei se uită și zic: Domnule, ce să facem noi cu țara noastră care, e adevărat, nu are resurse și nu e puternică? Și chiar dacă ar avea resurse, uitați-vă la România, care nu e o condiție suficientă să ai resurse și să devii putere în regiune. Vrem să devenim un hub. Și de la proiectul de a intra în circuitul de la Formula 1 – proiectul a fost de succes și au dezvoltat o piață destul de mare de autoturisme, au început să-și dezvolte dimensiunea de transport: pe rute feroviare, pe ruta aeriană, rutieră (…)

Ungaria construiește, cu banii chinezi fără să se sinchisească, o cale ferată până în Belgrad, iar pe direcția cu România, tot memorandumul acesta, vor o cale ferată rapidă până la Cluj. Sigur, noi am sărit și am spus: Până la București! Până la București nu o să se construiască nici o Ungarie niciodată. O va face până la Cluj și deja pun bani pentru studiul de fezabilitate. De la Cluj la București o vom construi noi? Niciodată.

Dar construind această cale ferată până la Cluj, Ungaria își mai îndeplinește un obiectiv apropo de România: aduce în siajul Ungariei o întreagă regiune, care în 2020-2022, dacă vă uitați pe documentele Ministerului Transporturilor o să vedeți că e singura regiune care are o autostradă, care intră pe la Oradea și iese pe la Arad (…).

Ce vrea Ungaria? Aceasta a accesat în acest moment sume de bani majore pentru a se constitui și ca un centru educațional în siajul CEU, al universităților lui Soros. Lumea știe de Budapesta=universități. Și atunci construiesc universități de limbă engleză ca să scoată CEU de acolo și pe George Soros.

Ce doresc, inclusiv din Transilvania?

  1. Studenți;
  2. Pacienți pentru spitalele lor, unde lucrează mulți vorbitori inclusiv de limbă română;
  3. Personal tehnic calificat pentru industria de IT.

Dacă vei conecta Transilvania la Budapesta faci un drenaj de cadre și forță de muncă înalt calificată, și de pacienți, și de clienți și de studenți, care devine și din punctul acesta de vedere un centru esențial. Asta vrea să facă inclusiv prin această cale ferată Budapesta.

Deci, tot ce face Budapesta pe relația cu România are un plan bine pus la punct: gaz din România, atragerea regiunii Transilvaniei în siajul Budapestei, nu ruperea teritorială, că asta nici nu o interesează în primă instanță (…)”

„Noi văzând toate aceste lucruri, în condițiile în care ei (oficialii ungari – n.r.) au blocat România anulând pur și simplu cel mai important canal fluvial din Europa – Rin-Mein-Dunăre. De ce? Acum Dunărea nu poate fi accesată ca transport european pentru că ungurii au blocat-o. De ce au blocat-o? Dintr-un motiv foarte simplu: ca să nu faci din Constanța un reper esențial.

În condițiile în care tu ești blocat pentru că Dunărea trebuie să fie protejată ecologic, așa spune Budapesta (…), noi le dăm tot gazul, că e vorba de 4,4 miliarde de metri cubi – asta înseamnă toată capacitatea care poate fi transprtată, statul român construiește toată infrastructura și OMV-ul își primește banii.

Iar acest gaz pe care România nici nu-l depozitează, nu are industrie chimică, îl duci la consumul maghiar, îl protejezi de eventualele intemperii Rusia-Ucraina sau proiecția rusească, îl dai petrochimiei maghiare și faci din Ungaria un hub regional, apare întrebarea fundamentală: De ce face România asta?

Urmăriți înregistrarea integrală a emisiunii AICI.