Dan Dungaciu: „Prin vizita ministrului de externe ungar la București, România și-a asumat o relație de subordonare în raport cu Budapesta” (VIDEO)

RealitateaTV | 06.02.2018

În cadrul intervenției telefonice la emisiunea „Jocuri de putere” de la Realitatea TV președintele FUMN, Dan Dungaciu, a discutat despre vizita oficialilor maghiari în România în contextul anului centenar.

„Din moment ce vizita a avut loc, probabil că acest subiect nici n-a fost discutat. În mod normal, dacă s-ar fi discutat subiectul, vizita nu ar fi avut loc. Dar dincolo de orice altă speculație punctuală, se constată câteva lucruri care, din punctul meu de vedere, sunt îngrijorătoare și ar trebui clarificate.

În primul rând, relația de subordonare asumată de România în relația cu Ungaria. În relația cu Ungaria, partea română se întâlnește la nivel maxim de ministru de externe. Când ministrul de externe al României s-a dus, sau se duce la Budapesta, premierul nu-l întâlnește. Îl întâlnește, repet, ministrul de externe. Când ministrul de externe al Ungariei vine la București, îl întâlnește toată lumea importantă în ierarhia politică, mai puțin Președintele. Dar nivelul este mai sus decât nivelul de întâlnire din Ungaria. Și asta arată deja, faptul că România și-a asumat, cum spuneam, o poziție de subordonare politică față de Budapesta. Ceea ce este puțin nefiresc, ținând seama că suntem și colegi și parteneri în NATO, în UE, iar România, vrem sau nu vrem, este un stat cel puțin dublu ca și dimensiune față de Ungaria.

Al doilea aspect, se vede din ce în ce mai limpede că avem de-a face cu un proiect din partea Ungariei, care vrea să devină un hub regional pe multiple dimensiuni și o tentativă a României de a se acroșa pe un proiect deja construit al Budapestei. Nu e vorba aici de un proiect bilateral. Până în acest moment, cel puțin, oficialii de la București nu ne-au convins că e vorba de un proiect bilateral în care ambii actori să aibă pondere relativ egală în acest proiect. E vorba de o acroșare a României la un proiect al Ungariei deja configurat și construit la Budapesta.

România îndestulează petrochimia maghiară, o dezvoltă. Ungurii o duc mai departe, inclusiv în Ucraina sau în Serbia. Suntem un furnizor de gaze pentru Ungaria, așa cum suntem furnizori de materie primă și pentru alte state. Deci, repet, nu ne-a convins nimeni în acest moment că întâlnirea bilaterală se face în numele unui proiect care este bilateral asumat. România este mai degrabă o anexă a proiectului maghiar, nu un partener al maghiarilor.

Proiectul BRUA

De asta este discutabilă, din punctul meu de vedere, și criticabilă această pseudo-relație. Nu pentru că în sine ar fi criticabilă, ci pentru că România se pentru că România se plasează în continuare în poziție de subordonare.

În al patrulea rând, una dintre temele fundamentale care ar fi trebuit discutate, dincolo de relația bilaterală și poziția militară în care România este plasată, care este poziția României în acest dosar? Spun asta deoarece Austria se pregătește deja să dea în judecată, sau să ducă în instanță Comisia Europeană pentru acceptarea acestui proiect în Ungaria. Deci, nu e vorba de un proiect bilateral.

Și nu în ultimul rând, și cu asta închei…politica externă a României, ca să se construiască și să se verbalizeze, are nevoie de mandatul celui care coordonează politica externă, adică a Președintelui.

Există un mandat, oferit sau nu, de către Președintele României în relația bilaterală dintre București și Budapesta? Chestiunea asta cred că ar trebui să fie lămurită. Nu de alta, dar să știm și noi, unde este, hai să spunem așa, sau unde trebuie livrată critica. Pentru că politica externă nu se duce în gol în statul numit România. Iar dacă președintele a oferit un mandat în acest sens, va trebui să spună, iar dacă nu a oferit un mandat în acest sens, va trebui, de asemenea, să spună asta.

Este nefiresc ca această relație să se deruleze în spatele cortinei, din păcate, de prea multe ori, iar Președintele României, cel care dă mandat în politica externă, să nu ne lămurească măcar el, până la urmă, cum stăm sau cum ar trebui să stăm în relația cu partea ungară”.

Urmăriți înregistrarea integrală a emisiunii AICI.