Dan Dungaciu: „Ecuația de putere din R. Moldova este dată de binomul Igor Dodon – Vlad Plahotniuc” (VIDEO)

TVR 1 | 03.06.2017

Președintele Fundației Universitare a Mării Negre și directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a fost invitat în cadrul emisiunii „Lumea azi” prezentată de Ioana Dumitrescu la TVR 1.

Vremuri ciudate dincolo de Prut. Chișinpul expulzează 5 diplomați, iar replica Moscovei nu se lasă așteptată și a făcut același lucru. Primarul capitalei este reținut pentru corupție. Președintele Igor Dodon a bătătorit cărare la Moscova. Ce se întâmplă cu acest stat, până nu demult cu aspirații europene?

Ioana Dumitrescu: Cum explicăm aceste expulzări deodată? Aparent sunt pe nepusă masă.

Dan Dungaciu: Cred că pentru momentul acesta e prea devreme să-i vedem consecințele și chiar resorturile. Am senzația, din păcate, că e o chestiune care s-a mai făcut în R. Moldova – o reacție fără proiect. O reacție generată mai degrabă de stimuli de moment decât de o viziune politică sau strategică.

Să nu uităm că Vladimir Voronin a fost cel care a înfruntat Rusia cel mai profund, atunci când a respins Memorandumul Kozak în 2003. Avionul președintelui Putin se afla la Chișinău, iar Putin putea să vină a doua zi să semneze memorandumul de soluționare a chestiunii transnistrene. Voronin se răzgândise într-o noapte, ca urmare a unor sugestii și presiuni venite inclusiv pe filon euro-atlantic. Atunci Putin se înfuriase extrem de rău, iar președintele Voronin devenise „pro-european”, așa cum bine observase atunci președintele Saakașvili: „revoluția oranj din capul lui Vladimir Voronin”. Ce s-a întâmplat cu această modificare profundă? Se terminase în 2009, când tinerii au fost măcelăriți pe stradă în celebra Revoluție Twitter și într-o profundă atmosferă anti-românească la Chișinău.

Deci, ideea că un lider face vreun gest reacționar față de Federația Rusă nu trebuie să ne impresioneze, mai ales când nu are în spate proiect concret și de lungă durată. Am senzația că în acest caz vorbim de un exces de zel din partea acelei zone de putere din R. Moldova foarte consistentă, care joacă pe o carte.

Ioana Dumitrescu: Poate ar trebui să definim zona asta de putere pentru că am impresia că aceasta treptat se polarizează.

Dan Dungaciu: În R. Moldova, așa cum spunea un politician de acolo, problema nu e că diavolul este negru, ci că îngerii nu sunt albi. Altminteri spus, binele și răul se amestecă în niște proporții pe care le descifrăm cu greu. În momentul acesta, în R. Moldova avem o zonă de putere care nu e formată exclusiv doar din doi poli. Senzația mea e că acolo e mai degrabă un tip de binom. Domnul Dodon, apropiat de Moscova, a câștigat alegerile prezidențiale cu sprijinul celuilalt pol de putere reprezentat de dl. Vlad Plahotniuc care joacă o carte europeană. Pe mai departe, cred că ecuația puterii de la Chișinău este dată de acest binom, și nu neapărat de divergențele care se văd.

 

Urmăriți în continuare înregistrarea integrală a emisiunii AICI.