Dan Dungaciu: „Doar un mesaj politic care va ataca în același timp binomul Plahotniuc-Dodon, și nu doar pe unul dintre ei, are șanse în parlamentarele din 2018” (VIDEO)

TVR Internațional | 25.05.2017

Directorul ISPRI și Președintele FUMN a declarat la emisiunea Orizont European (19 mai) realizată de Miruna Munteanu că în Republica Moldova game-changer-ul pentru parlamentarele din 2018 va fi partidul care va ataca, concomitent și cu aceeași intensitate, și guvernul gestionat de Vlad Plahotniuc și PD și Președinția lui Igor Dodon.

Astăzi, în Republica Moldova, există doar „opoziție parțială”. Unii, precum PAS/ Platform DA, îl atacă obsesiv pe Vlad Plahotniuc, ignorându-l pe Igor Dodon din aceeași obsesivă și greșită ignorare a dimensiunii geopolitice, ceea care, până la urmă, a dus la pierderea alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu. Această „opoziție parțială” explică și stagnarea acestor formațiuni în sondaje.

Pe de altă parte, avem o opoziție furibundă la Igor Dodon prin Partidul Liberal, dar efectul ei campaniei este mult diminuat de faptul că PL face parte din guvernare și nu îl menționează pe Vlad Plahotniuc și blatul acestuia cu Dodon. Nicio formațiune politică care nu atacă la unison binomul Plahotniuc-Dodon nu are șanse să schimbe ierarhiile politice în 2018. Inclusiv cele care se pregătesc, pe margine, să intre în scenă – „unioniste”, anti-dodoniste, dar mute față de Vlad Plahotniuc.

Singurul unionism care va conta în 2018 va fi cel orientat împotriva binomului Plahotniuc-Dodon. Parteneriatul celor doi s-a devoalat complet cu prilejul schimbării legislației electorale (mai nou prin cedarea de către guvern a clădirii Președinției n. n.). Există un binom al puterii în R. Moldova și el trebuie să devină țintă politică. Cine își va asuma credibil această sarcină poate deveni game-changer politic.

Urmăriți înregistrarea integrală a emisiunii aici.