Dan Dungaciu, despre SINGURUL lucru de care se tem ruşii. Ar salva România

Realitatea.net | 27.07.2016

Dan Dungaciu a vorbit despre singurul lucru de care s-ar teme orice inamic al României şi în special ruşii, precizând care ar fi paşii pentru ca România să se plaseze într-o poziţie favorabilă.

Sociologul Dan Dungaciu a vorbit despre importanţa geostrategică a Mării Negre şi despre pericolul care vine din Răsărit, explicând şi care este, din perspectiva sa, cea mai bună soluţie pentru România: investiţiile americane masive.

„Ce trebuie să înţelgem e că cel mai mare lucru de care se tem inamicii noştri, putem spune că e vorba despre ruşi, de exemplu, sunt banii americani şi, implicit, armata americană. Niciodată Rusia nu va ataca o zonă în care sunt mulţi bani americani. România trebuie să convingă SUA să investească mai mult. Chestiunea aceasta seamănă cu parteneriatul româno-moldovean, în care se vorbeşte mereu de acest parteneriat, dar nu se pune nimic pe masă. Investiţii militare, fabrici, proiecte care să aducă investiţii americane, nu există. Trebuie să ai o viziune, instituţii şi oameni.

Cel mai puternic lobby pe care îl poţi avea, pentru ţară, sunt afaceriştii americani care fac investiţii, investiţii militare sau civile. Deocamdată nu ne-am conturat proiectul foarte bine.

Vorbim de Marea Neagră ignorând elefantul din cameră, adică Federaţia Rusă. Când înţelegem că M. Neagră a fost lăsată mai moale…trebuie să ne întrebăm unde influenţăm puţin. Dacă nu ai o politică răsăriteană în care să fii partener strateg al americanilor, nu poţi pretinde să se întâmple lucruri.

De 25 de ani România nu are o conferinţă internaţională, nici măcar la nivel de preşedinte, în care, anual, să faci o conferinţă pentru cei care vor să afle ce se întâmplă la Marea Neagră. Dacă nu ştii să te plasezi pe hartă, nu exişti.

România nu influenţează ce se întâmplă la Casa Albă. Dar cu investiţii puternice, putem avea o şansă”, a concluzionat Dungaciu.