Dan Dungaciu despre miza incursiunii umanitare a Rusiei în Ucraina (AUDIO)

De Magda Prelipceanu | Interviu apărut pe RFI | 12.08.2014

Convoiul transportă către locuitorii din estul Ucrainei aproximativ 2.000 de tone de ajutoare umanitare, colectate în oraşul Moscova şi în regiunea Moscovei„, au afirmat sursele citate.Printre produsele transportate se numără 400 de tone de cereale, 100 de tone de zahăr, 62 de tone de alimente pentru copii, 54 de tone de aparate medicale şi medicamente şi 12.000 de saci de dormit.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse a anunţat, luni seara, că Rusia va trimite un convoi umanitar în estul Ucrainei, fără escortă militară.
Principiul acestui transport umanitar face obiectul unui acord cu partea ucraineană„, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Administraţia de la Kiev a dat asigurări că orice ajutor umanitar rus va fi oferit în cadrul unei misiuni internaţionale. „Nu aşteptăm niciun convoi umanitar, de nicio natură”. Preşedintele Ucrainei s-a pronunţat în favoarea unui ajutor internaţional pentru populaţia din Lugansk, dar cu participarea Uniunii Europene, a Statelor Unite, Germaniei şi altor parteneri.

Rusia urmărește aducerea separatiștilor pro-ruși la masa negocierilor pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei, explică la RFI directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu (audio). În opinia sa, transnistrizarea Ucrainei este iminentă.

Audiați interviul integral AICI.