Dan Dungaciu: „Decizia Curtii Constitutionale ar fi putut fi istorică, dar nu a fost” VIDEO

TVR.RO | 04.05.2017

Decizia aparține Curții Constituționale, care consideră că neutralitatea statului nu trebuie privită ca un obstacol în protejarea independenței și integrității teritoriale. A comentat subiectul la Ora de știri Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.

Decizie explicată de Dan Dungaciu la Ora de știri

Curtea Constituțională de la Chișinău a spus foarte clar: Republica Moldova este un stat aflat sub ocupație străină – adică dislocarea pe teritoriul țării a oricăror trupe sau baze militare conduse și controlate de state străine este neconstituțională.

În plus, magistrații subliniază că statutul de neutralitate a Moldovei nu exclude cooperarea cu NATO, de exemplu, care va deschide la Chișinău, la sfârșitul lunii iunie, un birou de legătură.

“Ar fi fost o decizie istorică dacă CC interpreta articolul privind neutralitatea la fel ca şi articolul 13 din Constituţie. Dar aşa este o decizie care convine multor actori şi nu deranjează pe nimeni, cu excepţia celor care au depus sesizarea şi au aşteptat o altă interpretare, probabil să fie schimbat acest articol”, a declarat Dungaciu.

Expertul a mai spus că nu ţine nici interpretarea CC privind aderarea la anumite structure militare: “CC a spus că Republica Moldova poate să adere la diferite structure militare, dacă este atacată. Dar Republica Moldova a fost déjà atacată. De Federaţia Rusă. Sunt sigur că unii sau alţii nici nu vor încerca să utilizeze politic această decizie, în condiţiile actuale”.

Dungaciu consider că decizia CC nu va schimba nimic nici în privinţa Transnistriei. “Nu s-a vorbit nimic despre Transnistria. Să fim serioşi, această această decizie nu va afecta jocurile. Nu se va schimba nimic”, a spus Dungaciu.

La 2 mai, CC a decis că  neutralitatea țării nu exclude cooperarea cu alianțele militare în scopul consolidării capacității de apărare a Republicii Moldova, iar prezenţa militară a trupelor ruseşti în stângă a Nistrului reprezintă o încălcare a normelor constituționale privind independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă.

CC a fost sesizată de către liberalii Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega și Corina Fusu., care au solicitat interpretarea articolului 11 din Legea Fundamentală ce se referă la neutralitatea permanentă.