Dan Dungaciu: Dacă la Chișinău se va forma o coaliție cu comuniștii, pentru România vor urma ani extrem de complicați

Dan Dungaciu | Digi24 | 20.01.15

Este regretabil că România nu este prezentă, în aceste zile, la negocierile privind formarea coaliției de guvernare de la Chișinău, care s-ar putea solda cu cooptarea comuniștilor în Executiv, a declarat, la Digi24, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române președintele Fundației Universitare a Mării Negre.

 

Faptul că la Chișinău se află o delegație a Parlamentului European formată din trei membri ai celor trei partide importante ale Parlamentului European înseamnă că Uniunea Europeană percepe la un nivel maxim de gravitate ce se poate întâmpla la Chișinău. Și spun că Uniunea Europeană pentru că senzația mea este că această delegație europeană nu este doar a Parlamentului, ci are, într-un fel sau altul, girul Comisiei Europene”, a spus Dan Dungaciu, la „Jurnalul de Seară”.

De ce percepe această gravitate? Cred că din două motive: o coaliție cu Partidul Comuniștilor a două partide proeuropene din Republica Moldova înseamnă că Federația Rusă poate câștiga prin negocieri ce a pierdut la urne. Altminteri spus, dacă Federația Rusă a pierdut la urne majoritatea parlamentară, deci guvernamentală, poate câștiga, prin negocieri, supremația indirectă și directă în Republica Moldova, prin aducerea comuniștilor la guvernare. Această delegație are ca prim obiectiv ca Partidul Comuniștilor să nu ajungă la guvernare în Republica Moldova și să fie, totuși, o guvernare proeuropeană din cele trei partide, la Chișinău. A doua chestiune fundamentală pe care insistă delegația europeană este lupta împotriva corupției. Chestiunea corupției va deveni, după părerea mea, aproape un al doilea criteriu politic de aderare a Republicii Moldova la spațiul european. Corupția va deveni, pe agendă, o temă fundamentală pe care Chișinăul nu o poate ignora”, a explicat Dan Dungaciu.

Continuare aici