Creative Entrepreneurship, Active Citizenship – Salonic, Grecia

Capitala Europeană a Tineretului este titlul acordat unui oraș european pentru o perioada de un an, timp în care i se va acorda șansa de a prezenta, printr-un program multi-fațetat, viața legată de activitățile culturale, sociale, politice, economice și de dezvoltare ale tinerilor. Inițiativa Capitala Europeana a Tineretului  încurajează punerea în aplicare a noilor idei și proiecte inovatoare în ceea ce privește participarea activă a tinerilor în societate, și încearcă să prezinte un model pentru dezvoltarea în continuare a politicilor pentru tineret în alte municipalități europene. În 18 noiembrie 2011, orașul Salonic a fost decorat cu titlul de Capitala Europeană a Tineretului 2014.

În cadrul acestui eveniment, Fundaţia Anna Lindh pentru dialog între culturi a organizat un eveniment de networking „Creative Entrepreneurship, Active Citizenship: Opportunities for EuroMed Youth”/”Antreprenoriat Creativ, Cetățeni activi: Oportunități pentru tineretul Euromediteranean” în colaborare cu Fundația Culturală Greacă (Hellenic Foundation for Culture) și Societățile Unite ale Balcanilor (United Societies of Balkans), pentru a aduna tineri din rețelele ALF euro-mediteraneene în Capitala Europeană a Tineretului, Salonic (Grecia).

1039841_756027294453907_1748054179669255774_oPe parcursul ultimilor cinci ani, regiunea euro-mediteraneană a suferit crize majore care afectează nordul și sudul deopotrivă, ceea ce duce la transformarea structurală și de ansamblu a contextului local. În acest proces, pe ambele maluri ale Mediteranei, tinerii au fost în centrul evenimentelor și schimbărilor, fie ca un grup social foarte mult afectat de șomaj și lipsa de oportunități, fie ca ținta a xenofobiei și a rasismului. Prin urmare, au apărut noi condiții, nevoi și provocări, împreună cu noile fenomene sociale și mișcări pentru a înțelege, precum și noi oportunități pentru acțiune.

Printr-un proces interactiv și prietenos tinerilor, evenimentul a abordat conceptul și procesul de antreprenoriat social prin furnizarea participanților de abilități antreprenoriale necesare pentru a dezvolta idei și proiecte inovatoare pentru a face față condițiilor economice dificile actuale și pentru a contribui la schimbarea pozitiva a societății în comunitățile lor și în lume. Pe de alta parte evenimentul a incurajat tinerii sa devina mai orientati spre comunitate si mai angajati local, luandu-si responsabilitatea viitorului lor in propriile maini, devenind cetățeni activi și agenți ai schimbării societăților lor.

10658970_755151867874783_4725103646991765815_o

Obiectivele evenimentului:

-abilitarea tinerilor cu competențele și instrumentele relevante cu privire la antreprenoriatul social și ideea de cetățeni activi;

– creșterea gradului de conștientizare a acestora cu privire la noul context în care trebuie să funcționeze;

-oferirea unei platforme pentru evidențierea  propriilor povesti de succes cu privire la antreprenoriatul social;

– încurajându-i să vină cu idei de viitor, în scopul de a asigura sustenabilitatea rezultatelor;

– consolidarea de legături între diferiți membri ai rețelei cu scopul creării de unde pentru schimb de informații.

 1548066_755055807884389_4014359873858520824_o

Pentru îndeplinirea obiectivelor, pe parcursul celor 3 zile gazdele evenimentului Aphrodite Bouikidis, Charlie Murphy, Konstantina Zoehrer și Tonia Eliascou au coordonat numeroase activități și sesiuni interactive precum și proiecte de grup.

Sesiunea de construire a comunității a fost destinată aducerii mai aproape a participanților unii de alții cu scopul de a crea o atmosferă unită pentru a beneficia de o cooperare cât mai bună pe parcursul următoarelor zile. Printre participanți s-au numărat persoane din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Maroc, Irlanda, Tunisia, Israel, Romania, Lituania, Letonia, Turcia, Egipt, Olanda, Belgia, Croatia, Slovenia, Franța, Grecia, Bosnia și Herțegovina, Finlanda, Muntenegru, Germania, Palestina s.a.

Pentru introducerea temei de „Antreprenoriat social, cetățean activ” participanții au avut oportunitatea să asculte prezentările invitaților speciali precum și să participe activ cu întrebări.

Serra Titiz, din Turcia, antreprenor social care a lansat compania „Mikado”, le-a prezentat participanților procesul pe care l-a urmat în scopul de a-și crea propriul antreprenoriat social pentru o dezvoltare durabilă.

Michael Stenger, profesor de limba germană, a explicat importanța antreprenoriatului social. De asemenea, printre vorbitori s-au numărat D-nul Ian Choo, co-fondator LIGAIA și co-fondator al Festivalului de muzică din Nepal, precum și D-nul Charlie Murphy co-autor al cărții PYE.

1094712_755881407801829_1766135324107203010_o

Nelly Corbel a ținut o conferință cu privire la activism, angajamentul civic și educația civică.

Ultima sesiune de lucru a fost dedicată prezentării proiectelor de grup ale participanților, la care au lucrat pe parcursul celor 3 zile, principalul obiectiv fiind găsirea de soluții, printr-o propunere de proiect, pentru unele dintre cele mai discutate probleme. Iată câteva dintre idei:

  1. Problema: Șomajul în rândul tinerilor. Cauze: Dificultate în orientarea spre un anumit job – statul, sistem prost de educație. Soluții: Programe speciale de educație – Mentorat – Promovarea de cursuri – Promovarea ideii de cetățean activ/implicat.
  2. Problema: Calitatea sistemului educațional. Soluții: Creșterea nivelului de cerințe în liceu, încurajarea studiului de limbi străine, suport psihologic și social pentru studenți și profesori.
  3. Problema: Inegalitatea între sexe. Aspecte economice, sociale și politice- foarte puține femei în rândul liderilor.

Câteva dintre impresiile participanților la eveniment:

„Sunt impresionată de rezultatele pe care le-am avut în doar 3 zile de lucru”.

„Voi continua să țin legătura cu toți în viitorul apropiat. Sunt o persoană mai bogată acum”.

„Trebuie să ne întâlnim din nou. Fiecare țel poate fi îndeplinit. Am petrecut zile foarte frumoase aici, am o nouă familie acum”.

10688286_756031674453469_3343758645779772659_o