Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg direct preşedintele. Dan Dungaciu: Igor Dodon are toate şansele să piardă turul 2

Știri.TVR.ro | 19.10.2016

Duminică, 30 octombrie, cetăţenii Republicii Moldova îşi vor alege prin vot direct preşedintele. Este prima dată când se întâmplă acest lucru din anul 2000, când sistemul electoral a fost  schimbat, iar şeful statului era ales de Parlament. 12 candidaţi ţintesc funcţia supremă în stat, iar campania electorală este turată la maximum. Au comentat subiectul într-o Ediţie specială la TVR1 analistul Dan Dungaciu şi istoricul Cosmin Popa, iar prin telefon analistul Arcadie Barbarosie, directorul Institutului de Politici Publice de la Chişinău.

Analistul Dan Dungaciu spune că, pe hârtie, şansele Maiei Sandu au crescut, iar  Marian Lupu va continua să lupte pentru şansele lui. Analistul este de părere că, indiferent cine intră în turul 2, Igor Dodon are toate şansele să piardă turul 2.  Dacă e favoritul pentru turul 2, nu e favorit să câştige alegerile, subliniază Dungaciu.

Analistul aminteşte că  Dodon are în programul de  guvernare ideea de federalizare. Când te fotografiezi cu Vladimir Putin, ai o anumită intrare la Kremlin. Din raţiuni strategice, nu accentzuează foarte clar asta în campanie, însă este candidaatul favorit al estului, precizează Dungaciu.

VIDEO

Comasarea forţelor liberale l-a obligat  pe Igor Ddon la acţiuni ferme – a anunţat că prima vizită dacă câştigă va fi la Moscova, că va avea un parteneriat cu Biserica Ortodoxă (aflată în subordonarea Patriahiei de la Moscova),  este practic obligat să accentueze  apartenenţa estică, explică istoricul Cosmin Popa. În Transnistria se pregăteşte o campanie electorală extrem de dură. Avem un joc intern de factură estică încurcat. În materie de candidaţi, pericolul este al unei confuzii a alegătorilor pentru că, pe lângă opţiunea est-vest, există spectrul prezenţei lui Plahotniuc. Acest model politic mafiot creează o confuzie a planurilor politice, spune istoricul.

Analistul Arcadie Barbăroşie arată că în sondajele realizate după 2000, cam 80 la sută din repondenţi voiau alegerea directă a preşedintelui, deşi constituţional,  preşedintele nu are prea multe competenţe. Cetăţeanul vrea să vadă într-o singură persoană pe cineva care îi rezolvă toate problemele, este o societate patriarhală. Decizia din martie a Curţii Constituţionale a fost salutată de societate pentru că acestea erau aşteptările, spune Barbăroşie.

Electoratul este pus în faţa unei echipe de 12 persoane care candidează toţi la această funcţie. O parte din candidaţi sunt ai domnului Plahotniuc, iar  scopul lor e să divizeze cât mai mult voturile pentru a uşura accesul candidatului puterii, Marian Lupu, explică analistul.

Arcadie Barbăroşie mai spune că tema unirii nu e o temă importantă în aceste alegeri, pentru că e mult umbrită de alte teme. Miliardul furat e subiectul principal în discuţii şi în dezbaterile electorale, explică analistul.